Wat ziet je baby?

wat ziet een baby
Een erg schattig gezicht, als een pasgeboren baby z’n oogjes open doet! Wat ziet een baby nu eigenlijk? Een pasgeboren baby ziet… heel weinig! In de eerste weken herkent hij of zij mensen vooral aan hun geur en hun stem. Maar hoe verloopt die ontwikkeling?

In de baarmoeder

Tijdens de zwangerschap ontwikkelt de baby ogen en het hersenengebied dat verantwoordelijk is voor het zien ontwikkeld. Bij de 29e week slaat de baby voor het eerst de ogen open. In de baarmoeder zelf is natuurlijk niets te zien maar de baby kan toch wel fel licht op een blote buik onderscheiden van een donker moment.

Direct na de geboorte

Een pasgeboren baby ziet nagenoeg niets. Je baby kan nog geen kleuren onderscheiden en kan ook nog geen details zien. Meer dan een klein beetje zicht heeft je baby ook niet nodig. Je baby herkent jou als moeder aan je stem en je geur. Pas na drie maanden kan een baby kleur gaan zien. Baby’s kunnen vooral goed contrasterende kleuren onderscheiden. Hoe meer contrast er tussen kleuren zit, hoe beter de baby kan zien.

De eerste maand: Wazig kijken

Zoals ik net al zei, herkent de baby je in het begin alleen aan je stem en aan je geur. De baby kijkt nog niet naar je ogen maar onderscheid wel andere dingen: zoals je haargrens. Je baby ziet voorwerpen en mensen die op een afstand van maximaal 20 centimeter zijn en dit ziet hij nog niet eens scherp.

De tweede maand: een betere focus

Na twee maanden is het deel van de hersenen dat registreert wat de baby ziet sterk ontwikkeld. De baby ziet veel meer details dan de in de weken daarvoor. Ook kijkt de baby niet meer scheel en gaat hij meer kleuren van elkaar onderscheiden. Tussen twee en drie maanden beginnen baby’s ook te lachen naar mensen die hij herkent.

De derde maand: Hoeken, kleuren en voorwerpen

Een baby van drie maanden kan goed naar één punt kijken en kan je baby voorwerpen en mensen zien binnen een afstand van 1,5 meter. Daarnaast kan je baby hoeken en vormen van elkaar onderscheiden en zijn kleuren ook steeds beter zichtbaar.

De vierde maand: Diepte zien en dingen grijpen

Na vier maanden kan je baby diepte zien en begint hij daarom ook naar dingen te grijpen. Niet schrikken dus als je baby ineens je haren grijpt of je vingers vastpakt.

Na een halfjaar en later

Na een halfjaar zijn de ogen van je baby ongeveer voor tweederde ontwikkelt. Kleuren kan hij steeds beter zien en van elkaar onderscheiden en de baby volgt nu met zijn ogen voorwerpen. Na deze zes maanden zullen zijn ogen en handen steeds meer met elkaar gaan samenwerken. Na een jaar heeft een baby net zo’n scherp gezichtsvermogen als een volwassene!
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *