Wat is een poliklinische bevalling?

Wanneer jij en het kindje in je buik helemaal gezond zijn, heb je in Nederland in principe twee keuzes voor wat betreft bevallingen: een thuisbevalling of een poliklinische bevalling. Bij een poliklinische bevalling vindt de bevalling in het ziekenhuis plaats of in een geboortehuis of kraamhotel. Er is geen medische noodzaak voor nodig, iedereen kan hiervan gebruikmaken.

Wat is het precies?

Zoals gezegd vindt de poliklinische bevalling plaats in het ziekenhuis of in een andere daarvoor bestemde kliniek. Het wordt ook wel een ‘verplaatste thuisbevalling’ genoemd, omdat het in het algemeen hetzelfde verloopt als een thuisbevalling. Het verschil is de locatie en er is meer medische assistentie aanwezig, mocht het nodig zijn. De poliklinische bevalling vindt plaats onder leiding van de verloskundige. Vaak wordt de bevalling bijgestaan door de kraamverzorger of een verpleegkundige. De poliklinische bevalling is anders dan een ziekenhuisbevalling. Bij deze laatste moet een medische reden aanwezig zijn en de bevalling vindt plaats onder leiding van een gynaecoloog.

Voordelen poliklinische bevalling

De meeste mensen kiezen voor een poliklinische bevalling omdat ze het veiliger vinden dan een thuisbevalling. Wanneer er complicaties optreden is er snel medische assistentie aanwezig. Daarnaast hoef je niet halsoverkop het huis uit om alsnog naar het ziekenhuis te gaan. Ook zijn er meer mogelijkheden voor pijnbestrijding. Wanneer er pijnbestrijding wordt toegediend, wordt de bevalling medisch en zal er een arts of klinisch verloskundige bij betrokken worden. Ook kan een voordeel zijn dat het thuis geen ‘rommeltje’ wordt. Je komt thuis in een fris en schoon bed samen met je pasgeboren baby.

Nadelen poliklinische bevalling

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan een poliklinische bevalling. Veel stellen kiezen ervoor om de bevalling thuis te laten plaatsvinden omdat het een meer vertrouwde omgeving is. Een ziekenhuis heeft een klinische sfeer. Vaak is dit in een geboortehuis of een kraamhotel anders, hier is een meer huiselijke sfeer. Na een poliklinische bevalling moet je weer vrij snel in de auto naar huis. Tevens moet je met weeën naar het ziekenhuis, want je mag daar pas heen als de bevalling begonnen is. Dit zal dus niet een heel ontspannen ritje zijn. En hou er rekening mee dat je waarschijnlijk meer toeschouwers hebt tijdens de bevalling dan alleen je partner en verloskundige.

Vergoeding

Een poliklinische bevalling wordt niet volledig vergoed vanuit de basisverzekering. In 2020 ligt de vergoeding op 219 euro. De overige kosten vallen onder de eigen bijdrage. Hoe hoog die kosten zijn, verschilt per ziekenhuis en bevallocatie. Gemiddeld liggen de kosten rond de 360 euro met een maximum van 416 euro. Het kan verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten die ook de eigen bijdrage vergoedt. Met een zorgvergelijker kan je ontdekken welke zorgverzekering het beste past. Bij een zwangerschap is het verstandig om opnieuw naar je zorgverzekering te kijken met behulp van een zorgvergelijker, omdat je waarschijnlijk meer gebruik zult maken van zorg dan in voorgaande jaren.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *