Rugklachten tijdens de zwangerschap

rugklachten zwangerschap
De helft van de vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met rugklachten. Onderzoek heeft daarnaast uitgewezen dat vrouwen die vaker zwanger zijn geweest, vaker en ernstiger last hebben van hun rug. De meeste rugklachten starten in het tweede trimester, tijdens de vijfde zwangerschapsmaand, van de zwangerschap en worden gedurende de rest van de zwangerschap steeds heviger.

Mogelijke oorzaken van rugklachten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt er gesproken van twee verschillende pijnsyndromen die te maken hebben met rugpijn:
  • De ‘normale’ lage rugklachten
  • Rugklachten ter hoogte van het sacro-iliacale gewricht
Er zijn diverse oorzaken mogelijk die rugklachten tijdens de zwangerschap kunnen veroorzaken. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:
  • De buikspieren zijn overrekt, terwijl er tegelijkertijd een verkorting van de rugspieren plaatsvindt. De combinatie van deze twee kan bijdragen tot het ontstaan van een hyperlordotische rug.
  • de ligamenten (bindweefselbanden) worden losser tijdens de zwangerschap, dit wordt veroorzaakt door het zwangerschapshormoon relaxine. Onder invloed van relaxine worden de ligamenten elastischer, en in combinatie met hyperlordose (zie punt hierboven) kunnen er rugklachten ontstaan.
  • Een deel van de vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap last van klachten aan de ischias. Onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat er bij zwangere vrouwen ook discus-anomalieën (waaronder een hernia) kunnen ontstaan. Ook is er een verband tussen zwangerschap en een discus-hernia op latere leeftijd.
  • Veel zwangere vrouwen hebben tijdens de zwangerschap regelmatig pijn en kramp in de onderbenen. De kramp en pijn worden veroorzaakt door een verhoogde druk op de lumbosacrale plexus, omdat de baby daartegen drukt. De lumbosacrale plexus is het gebied in de rug waar zenuwen en bloedvaten samenkomen.

Behandeling van rugklachten tijdens de zwangerschap

Rugklachten tijdens de zwangerschap gaat moeilijker dan wanneer er geen sprake is van een zwangerschap. Dit komt omdat het maken van een goede diagnose bemoeilijkt wordt, omdat de ongeboren baby verder onderzoek belemmert, en omdat bepaalde geneesmiddelen en onderzoeken tijdens de zwangerschap niet gebruikt mogen worden.

Wanneer de zwangere vrouw erg veel last heeft van haar rug, kan zij het beste relatieve bedrust houden. Meerdere keren per dag op bed of op de bank gaat liggen wordt aangeraden, zeker wanneer de klachten in de loop van de dag toenemen.

Activiteiten en bezigheden die de rugklachten doen verergeren, moeten vermeden worden. Hierbij kan je denken aan heffen, bukken, draaien, dragen en verschuiven van zware spullen. Ook het dragen van hoge hakken kan je nu niet meer doen.

Met verschillende oefeningen, waarbij de buikspieren sterker gemaakt worden, kunnen de rugklachten verminderen. Het is slim om al aan deze oefeningen te beginnen aan het begin van de zwangerschap, als er nog geen sprake is van rugklachten. Enkele oefeningen die goed zijn om rugklachten tijdens de zwangerschap te voorkomen, zijn eenvoudige buikspieroefeningen, bekkenkantelingen en stretching van de beenspieren.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *