Bevallen als er geen hulp is

bevallen
Als je zwanger bent, zal je op een gegeven moment moeten bevallen. De bevalling is een volledig natuurlijke gebeurtenis en verloopt over het algemeen zonder problemen. De verloskundige hoeft in weinig gevallen in te grijpen, maar hij of zij is wel altijd aanwezig om hulp te bieden waar nodig. Maar soms gaat de bevalling zo snel, dat de verloskundige er niet op tijd is om te helpen. Of als de bevallende vrouw naar het ziekenhuis gebracht moet worden, kan de bevalling opeens zo snel gaan dat er geen mogelijkheid is om het ziekenhuis nog op tijd te bereiken. Maar wat moet je nu precies doen als je gaat bevallen en er is nog geen professionele hulp aanwezig? Met onderstaande tips kan jouw partner jou toch helpen tijdens de bevalling.

Rustige en veilige plaats

Als de bevalling is begonnen, en deze gaat erg snel, is het belangrijk om de moeder naar een veilige en rustige plaats te brengen. Bel vervolgens direct professionele hulp. Dit kan de verloskundige zijn, maar als zij niet te bereiken is kan je ook de huisarts of het alarmnummer (telefoonnummer 112) bellen. Wanneer je 112 belt, kan de telefoniste je stapsgewijs door de bevalling helpen, daar heeft ze een lijst met een stappenplan voor hangen.
Was vervolgens je handen zorgvuldig met water en zeep, droog ze af met een schone handdoek. Indien mogelijk moet je ook medische, schone wegwerphandschoenen dragen. Laat de moeder in een houding zitten of liggen die voor haar het prettigst is, vaak zal dit op de rug zijn met de knieën omhoog. Maar ook kan de vrouw graag gehurkt willen zitten. Help de moeder om de meest fijne positie in te nemen. Hoe verder de bevalling vordert, hoe krachtiger en regelmatiger de weeën komen. Stel de moeder op haar gemak, en moedig haar aan om tussen de persweeën door te hijgen of puffen. Na een aantal persweeën kan het hoofdje van de baby in de opening van de vagina verschijnen. Ondersteun het hoofdje met je handen, zodat het baby niet te snel naar buiten komt.

Geboorte van het hoofdje

Als je het hoofdje via de opening van de vagina kan zien, zal het hoofdje snel geboren worden. Het hoofdje van de baby moet soepel verschijnen, en tijdens het naar buiten komen draaien. Steun de baby door je hand of handen onder het hoofdje te houden. Zit de navelstreng om de nek of hals van de baby? Probeer heel voorzichtig de navelstreng hier weg te halen met één van je handen. Geboorte van de schouder Als het hoofdje geboren is, zal één van de schoudertjes geboren worden. De bevalling zal nu sneller gebeuren, en na nog een paar weeën zal de baby helemaal geboren zijn. Als er vocht of vliezen op het gezichtje van de baby zitten, moet je deze wegvegen met je handen of een doekje. De neus en mond van de baby moet je ook altijd even schoonmaken. Let er wel op dat je de baby goed vasthoudt, want hij of zij is erg glad en glibberig.

Til de baby op en geef hem/haar aan de moeder

Is de baby helemaal geboren? Til hem of haar dan op. De baby moet op dit moment zelf gaan ademen. Het is belangrijk om de baby vast te houden boven het niveau van de placenta (moederkoek of nageboorte) die nu nog in de baarmoeder zit. De beste manier om te zorgen dat de baby boven het niveau van de moederkoek ligt, is door hem/haar op de buik van de moeder te leggen. Knip de navelstreng NIET door.

Warmte is goed

De baby moet nu ook gaan ademen. Een deel van de baby’s zal het op een brullen zetten, dit is een goed teken. Ook als de baby niet gaat huilen, maar gewoon rustig ademt, is dit goed. Wikkel de baby in een schone handdoek of sjaal om hem of haar warm te houden. Het is ook erg belangrijk om het hoofdje (de haren) te bedekken, omdat de baby veel warmte verliest via zijn of haar hoofdje.

Placenta

Zo’n tien tot vijftien minuten na de geboorte van de baby wordt de nageboorte (ook placenta of moederkoek genoemd) geboren. Leg de moederkoek in een bak of wikkel deze in een doek, want de verloskundige of arts wilt achteraf de placenta nog controleren. Ook nu mag je de navelstreng nog niet doorknippen of snijden.

Slechte ademhaling

Ademt de baby na de geboorte niet goed, of helemaal niet? Tik dan even met stevig met je vingers tegen de voetzooltjes van de baby. Dit tikje zorgt voor een soort schrikreflex, waardoor de ademhaling vaak gestimuleerd wordt. Heb je het idee dat er vocht en slijm in de mond, neus en/of luchtpijp van de baby zitten? Hou de baby goed vast, en beweeg hem of haar met het hoofdje naar beneden. De zwaartekracht zorgt er dan voor dat vocht en slijm verwijderd worden.
Je kan de ademhaling van de baby ook stimuleren door over de rug van de baby te wrijven. Begint de baby sinds de geboorte na twee minuten nog steeds niet zelf te ademen? Pas dan mond-op-mondbeademing toe.

Blijf rustig

Hoe moeilijk en spannend het ook is, blijf altijd rustig en wees altijd in de buurt bij de moeder. Loop alleen weg als het echt niet anders kan, laat de moeder altijd weten wat je aan het doen bent of wat er aan de hand is. Blijf contact met haar houden, zo zal zij ook rustiger blijven wat ten goede komt aan de hele situatie.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *