23 weken zwanger

babykleren
Het gehoor van jouw baby’tje begint steeds beter te werken. Waar hij eerst alleen nog jouw stem kon horen, kan hij nu ook geluiden van iets verder weg horen. Jouw buik is nu al zo groot dat iedereen duidelijk kan zien dat je zwanger bent. Maar vanaf nu kan je ook de pech hebben dat je een zwangerschapsmasker krijgt…

Jouw baby

Jouw kindje is nu 28,9 centimeter groot en weegt 501 gram. Het gehoor van je kindje begint steeds beter te zijn. Hij is nu in staat harde geluiden te horen, zoals een blaffende hond, een bord dat op de grond valt of tijdens oud en nieuw het vuurwerk dat wordt afgestoken. Alle normale geluiden, die wat harder zijn, zoals het blaffen van een hond zijn een goede training voor je kindje. Zeker de geluiden die regelmatig in de omgeving te horen zijn, zullen ook na de geboorte bekend in de oren klinken van je kindje. Als je bijvoorbeeld vaak dezelfde muziek luistert, en dit staat op zo’n volume dat jouw kindje het in de baarmoeder kan horen, kan het zelfs zo zijn dat na de geboorte deze muziek helpt om jouw kindje te kalmeren.

In de hersenen is nu een bepaald gebied ontwikkel dat dat bewegingen kan voelen en waarnemen. Als jij beweegt, zal jouw kindje dit dus bewust meemaken.

Jij

Jij bent in week 21 al 155 tot 161 dagen zwanger, zit in je zesde zwangerschapsmaand en in het derde trimester van je zwangerschap. Een deel van de zwangere vrouwen krijgt tijdens haar zwangerschap last van donkere vlekken in het gezicht. Deze vlekken staan bekend als het zwangerschapsmasker, maar wordt ook wel melasma genoemd. Het zwangerschapsmasker zit vooral rond de neus, wangen, ogen en voorhoofd. Het zwangerschapsmasker wordt veroorzaakt door de hormonen. Het is vervelend, maar niet schadelijk. Een paar maanden na de bevalling zullen de vlekken vanzelf verdwijnen.

Je draagt nu al een paar maanden positiekleding, maar het kan best zijn dat je schoenen nu ook strakker en krapper gaan zitten. Dit is wel logisch, want je enkels en voeten beginnen wat op te zwellen, vooral aan het eind van de dag of tijdens warm weer. De zwelling wordt veroorzaakt door een onderhuidse ophoping van vocht, en wordt ook wel oedeem genoemd. Het extra vocht is afkomstig uit je bloedbaan, en het overtollige vocht zakt letterlijk naar je voeten. De vorming van oedeem kan je deels beperken door veel in beweging te blijven, en je voeten regelmatig omhoog te leggen helpt ook om de oedeemvorming te verminderen. De rest van je zwangerschap houd je last van het oedeem, maar een aantal weken na de bevalling is dit weer verdwenen.

Tip: De babyuitzet shoppen

Als je wilde weten of je een zoontje of een dochtertje krijgt, weet je dit nu. Misschien is de babykamer al klaar, of ben je samen met je partner nog druk aan het klussen. Nu is het ook hoog tijd om heerlijk te gaan shoppen voor de babyuitzet. Je hebt onder andere luiers, shirtjes, broekjes, sokken, rompertjes en mutsjes nodig. Op internet zijn handige lijsten te vinden waar een complete babyuitzet op staat! Als je een beperkt budget heb kan je ook op sites als marktplaats of facebook goedkoop aan babykleren en –spullen komen. Ook bij kringloopwinkels kan je deze vaak voor een lage prijs aanschaffen. Misschien krijg je zelfs wel kleding van familie of vrienden!
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *