22 weken zwanger

zwanger
De zintuigen van jouw baby beginnen steeds beter te werken, en op die manier leert hij vanuit jouw baarmoeder de wereld steeds een beetje beter kennen. Jouw leven blijft juist veranderen, deze week al je vooral ‘last’ hebben van vreemde dromen…

Jouw baby

Jouw kindje is nu 27,8 centimeter lang en weegt ongeveer 430 gram. De zintuigen van je kindje beginnen steeds beter te werken. Vanaf week 21 kan hij jouw hart al horen kloppen en ook hoort hij het bloed door jouw aderen stromen. Met zijn kleine handjes is hij druk bezig de wereld om zich heen te ontdekken. Zo is hij druk bezig met zijn gezicht te betasten en de navelstreng vast te houden. Met zijn ogen kan hij steeds beter het verschil tussen licht en donker onderscheiden. Wist je dat het vruchtwater een beetje de smaak overneemt van wat jij hebt gegeten? Door het inslikken van het vruchtwater zal jouw kindje dit proeven, en leert hij al meerdere smaken kennen. Door gezond en gevarieerd te eten is de kans groter dat jouw kindje later ook een gevarieerd voedselpatroon waardeert.

Elke week begint het gezicht van jouw baby steeds menselijker te worden. De wenkbrauwen, oogleden en lippen worden steeds duidelijker zichtbaar, en de tanden zijn zich onder het tandvlees volop aan het ontwikkelen. Je kindje steekt ook zijn duim in zijn mond en is daarop flink aan het sabbelen en zuigen.

Jij

Jij bent nu 148 tot 154 dagen zwanger, zit in je vijfde zwangerschapsmaand en in het tweede trimester van je zwangerschap.

Vanaf deze week kun je flink veel rare dromen krijgen en dan met name nachtmerries. In je nachtmerrie kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je jouw kindje vergeet naar het kinderdagverblijf te brengen en dat hij of zij de hele dag in de auto zit terwijl jij lekker aan het werk bent. Door zulke nachtmerries kan je gaan twijfelen of jij al wel toe bent aan het moederschap en of jij wel een goede moeder zult zijn. Maak je hier nooit zorgen om. Deze nachtmerries zorgen er juist voor dat je jouw angsten verwerkt, waardoor je je er later makkelijker overheen kan zetten en er voorbereid op bent dat je jouw kindje zeker niet uit de auto vergeet te halen als jij werkt. Zie het als een oefening. Door in je dromen te “oefenen” om je kindje niet te vergeten, zal dit in het echte leven ook niet zo snel gebeuren! Laat die nachtmerries dus maar komen…

Als je zwanger bent, lijkt je hele zwangerschap om eten te draaien. In het eerste trimester ben je vaak kotsmisselijk en in dit tweede trimester heb je alleen maar vreetbuien. Daarnaast zal je vanaf nu ook flink last van brandend maagzuur kunnen krijgen. Dit brandende maagzuur is een typische zwangerschapskwaal, waar je tot het moment van je bevalling behoorlijk last van kunt houden. Het maagzuur wordt veroorzaakt doordat je baarmoeder meer ruimte inneemt in jouw buik, waardoor meerdere organen, waaronder je maag, omhoog gedrukt worden. Hierdoor kan dus ook maagzuur jouw slokdarm instromen. Wanneer je langzaam eet en het voedsel goed kauwt, kan je de klachten ervan verminderen. Ook het meer eten van kleinere hoeveelheden, in plaats van grote maaltijden, kunnen de klachten beperken.

Tip: Erkenning van het kind door de vader

Als jij niet getrouwd bent met de vader van je kind, maar je hebt wel een relatie met hem, betekent dit niet dat hij ook automatisch de (wettelijke) vader van jouw baby is. De vader van jouw kindje kan pas officieel vader van hem of haar worden, als hij het kind erkend. Dit is een papier die jullie allebei moeten invullen en ondertekenen, waarna er een juridische band is ontstaan tussen vader en kind. Dit document, de erkenning, zorgt er ook voor dat de vader verplicht is het kind (financieel) te onderhouden en dat het kind bij overlijden van de vader het recht heeft op een erfenis.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *