Wat kost kraamzorg?

bevallen
Kraamzorg, wat kost het nou eigenlijk? Dat is een vraag die veel aanstaande ouders ons stellen. Kraamzorg is een onderdeel van de basisverzekering. Toch moet je er vanuit gaan dat er toch enkele kosten zullen komen die niet vallen onder de basisverzekering. In dit artikel proberen we duidelijk uit te leggen hoe het zit met de kosten rondom kraamzorg, zodat je niet voor onaangename kosten komt te staan na het beëindigen van de kraamzorg.

Wat vergoedt mijn zorgverzekeraar?

In Nederland valt kraamzorg onder de basisverzekering. Dat betekent dat alle kosten voor de uren die geïndiceerd zijn door de verloskundige, de inschrijving en intake worden vergoed. Toch is dit nog niet alles. In Nederland betaal je namelijk een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage. In 2016 is deze bijdrage €4,20 per uur. Mocht je behoefte hebben aan meer kraamzorguren dan het aantal uren geïndiceerd is, dan is dat mogelijk. Deze uren moet je dan zelf betalen. Extra kraamzorg kost €44,91 per uur.

Aanvullende verzekering kraamzorg

Ben je aanvullend of extra aanvullend verzekerd? Dan heb je een grote kans dat je de eigen bijdrage deels of helemaal vergoed krijgt van je zorgverzekering. Naast deze vergoeding voor de eigen bijdrage, vergoedt de aanvullende verzekering nog verschillende extra’s zoals bijvoorbeeld de vergoeding van couveusenazorg of uitgestelde kraamzorg. Voor de bevalling is het nodig om een kraampakket aan te schaffen, met daarin voorwerpen die te gebruiken zijn voor, tijdens en na de bevalling. Dit pakket wordt vaak bij een (extra) aanvullende verzekering vergoed. Bij sommige vrouwen lukt het geven van borstvoeding niet helemaal. Op dat moment komt er een lactatiekundige om te helpen. De kosten die dan gemaakt worden, worden ook vergoed door de aanvullende verzekering. Omdat de (extra) aanvullende verzekeringen soms van elkaar kunnen verschillen, is het goed om in je polisvoorwaarden te checken hoe je precies verzekerd bent.

Zorgverzekeraars

Niet alle kraamzorgorganisaties zijn aangesloten bij de zorgverzekeraar waar jij bij zit. Daarom is het verstandig om te checken of je verzekering een contract heeft met de kraamzorgorganisatie waar jij je bij wilt aanmelden. De meeste kraamzorgorganisaties hebben contracten met alle zorgverzekeraars maar het is verstandig om dit altijd te checken.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *