Wat is een kinderwensspreekuur?

baby
De meeste stellen zoeken pas contact met een verloskundige op het moment dat ze zwanger zijn. Maar wist je dat je al daarvoor contact kan zoeken met een verloskundige voor vragen over de zwangerschap? Dat wordt het kinderwensspreekuur genoemd. Van de verloskundige kan je persoonlijk advies krijgen om zo gezond mogelijk de zwangerschap te starten.

Wat komt er ter sprake?

Je mag met allerlei vragen bij de verloskundige komen tijdens het kinderwensspreekuur. De meeste stellen hebben vragen over een gezonde levensstijl ten behoeve van de zwangerschap en een baby. Al voor de zwangerschap is het belangrijk om gezond te leven, zodat je de kans op een zwangerschap en een gezonde baby vergroot. Maar ook kunnen er vragen gesteld worden over de zwangerschap zelf, kans op ziektes, risicofactoren, medicijngebruik en welke onderzoeken er mogelijk zijn. Ook als het zwanger worden nog niet lukt, kan je in gesprek met de verloskundige om te bekijken of veranderingen in de levensstijl kunnen bijdragen aan de kans op zwanger worden.

Bereid je voor

Tijdens het kinderwensspreekuur word je misschien wel overladen met informatie en als je dat eenmaal hebt laten bezinken, komen de vragen pas. Het is daarom verstandig om je alvast voor te bereiden op de afspraak met de verloskundige. Schrijf voor jezelf vragen op waar je antwoorden op wilt hebben en waar je meer over wilt weten. Zo voorkom je dat voor jou belangrijke onderwerpen niet besproken worden. De verloskundige zal waarschijnlijk ook een vragenlijst bij je afnemen, hierin worden vragen gesteld over je familie en afkomst, leefstijl, inentingen, werk, etc. Online is het ook mogelijk om al een vragenlijst in te vullen via ZwangerWijzer.nl. Neem hem ingevuld en uitgeprint mee, of mail hem alvast door naar de verloskundige. Dan kan zij zich al voorbereiden op het gesprek.

Waarom kinderwensspreekuur?

Uit onderzoek blijkt dat veel problemen bij kinderen al ontstaan tijdens de zwangerschap. Dit kan zelfs al ontstaan bij de aanleg van de embryo en de placenta. Dat is dus nog voor het moment dat je zelf weet dat je zwanger bent. Wanneer je met behulp van een verloskundige op tijd adviezen en tips krijgt om zo gezond mogelijk de zwangerschap in te gaan, verklein je de kans op problemen bij je kindje.

Vergoeding zorgverzekering

Een kinderwensspreekuur wordt niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Het handigste is om contact op te nemen met je zorgverzekeraar om dit zeker te weten. Zorgverzekeringen vergelijken helpt om een zorgverzekering te kiezen die bij jou past en je mogelijk komende zwangerschap. Als je zwanger wilt worden is het verstandig om je zorgverzekering onder de loep te nemen, aangezien je waarschijnlijk gebruik gaat maken van meer zorg. Met zorgverzekeringen vergelijken krijg je dat mooi helder in kaart.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *