Wat is een foetus?

foetus
Als je zwanger bent, krijg je te maken met allemaal termen die met de zwangerschap te maken hebben. Zo krijg je ook te maken met de woorden ‘embryo’ en ‘foetus’. Op internet worden deze twee termen vaak door elkaar gebruikt, waardoor het goed mogelijk is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar embryo en foetus zijn twee heel verschillende woorden. Wat is dus een foetus nu precies?

Wat is een embryo?

Om goed te begrijpen wat een foetus is, is het ook belangrijk om te weten wat een embryo is. De baby in jouw buik wordt vanaf het moment van bevruchting tot week 10 van jouw zwangerschap een embryo genoemd. Vanaf week 11 in je zwangerschap wordt de baby in jouw baarmoeder geen embryo meer genoemd, maar een foetus.

Wat is een foetus?

De baby in jouw buik wordt vanaf week 11 van je zwangerschap een foetus genoemd, en dit zal hij blijven heten tot het moment dat hij geboren wordt. In week 11 is de foetus ongeveer 2,5 centimeter lang en weegt hij nog maar een paar gram. De kans is groot dat je nu al weet dat je zwanger bent. Foetale fase De baby is tijdens de foetale fase eigenlijk al helemaal ‘af’. De rest van jouw zwangerschap zal de baby nodig hebben om qua lengte en gewicht nog flink veel te groeien, en ook de organen moeten verder ontwikkeld worden en gaan functioneren. Maar in principe zit alles van jouw baby nu al op (bijna) de juiste plek!

Jongen of meisje?

Eén van de belangrijkste dingen die gebeurt als jouw baby een foetus is, is de bepaling van het geslacht. Of jouw kind een jongen of meisje wordt, gebeurt door hormonen. Natuurlijk staat het al vanaf de bevruchting vast of je in verwachting bent van een zoon of dochter, maar tot nu toe zagen alle baby’s er hetzelfde uit, of het nu een meisje of een jongen was. Onder invloed van hormonen zal er bij een meisje een vagina ontstaan, terwijl bij jongens een penis en een balzak (met balletjes) zal verschijnen. Rond week 20 van je zwangerschap kan je ook op een echo zien wat het geslacht van jouw baby is.

Na ongeveer 4 maanden zwangerschap, dus ongeveer vanaf week 17 zal de foetus zich beginnen uit te strekken, hij lag eerst vaak opgerold. Het uitstrekken en de schopjes kan je nu beginnen te voelen. Er ontstaat een laagje vet onder de huid van jouw baby. Rond week 28 zal jouw kindje al ruim een kilo wegen. Vanaf week 24 is de foetus in theorie levensvatbaar. Mocht de baby dan geboren worden, kan de baby met de huidige medische kennis en hightech couveuses mogelijk overleven. Maar het is natuurlijk altijd beter om de baby gewoon tot week 40 in jouw buik te hebben.

Het derde trimester

In het derde trimester van je zwangerschap zal de foetus voornamelijk dikker worden en langer worden. Bij de geboorte weegt jouw kindje waarschijnlijk tussen de 3 en 4 kilo. Eigenlijk is het wonderbaarlijk dat de baby gelijk na de geboorte al kan ademen, zuigen, slikken, zien, horen, huilen, zich kan vastgrijpen en nog veel meer.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *