Wat is een embryo?

embryo
De baby in jouw buik wordt in de eerste periode ‘embryo’ genoemd, later gevolgd door de term ‘foetus’. Maar wat is een embryo nu precies?

Jouw zwangerschap

Vanaf het moment dat je zwanger bent, heb je een baby in jouw buik. In de medische wereld wordt jouw baby embryo of foetus genoemd, afhankelijk van de duur van de zwangerschap. Maar voor de gewone zwangere vrouw kunnen deze termen nogal verschillen en ze weten vaak niet wat er precies bedoeld wordt. Op het internet worden de namen embryo en foetus bovendien vaak door elkaar gebruikt, waardoor je door de bomen het bos vaak niet meer ziet.

Wat is een embryo

Vanaf het moment van de bevruchting wordt de baby in jouw buik embryo genoemd. Soms wordt ook wel de term ‘vrucht’ gebruikt, een term die is afgeleid van de bevruchting. De embryo zal zich gelijk na de bevruchting beginnen te delen, en in de loop der weken wordt de embryo steeds meer een echt mensje, maar dan wel een heel klein mensje. Het lichaam wordt in de basis aangelegd, evenals de organen, de hersenen, het hart, de huid en het bloed.

Als de embryo een week oud is (jij bent op dat moment 3 weken zwanger), is hij 1,5 mm groot en bestaat hij uit drie verschillende lagen. De eerste laag bestaat uit cellen die later de huid, het haar, de nagels en het zenuwstelsel zullen gaan vormen. De tweede laag bestaat uit cellen die later het skelet, de spieren en het bloedvatensysteem zullen vormen. De derde laag zal zich gaan ontwikkelen tot de longen, het spijsverteringsstelsel en andere organen.

De komende weken worden alle belangrijke functies gevormd. Zo zijn het hart, de longen, het skelet, de armen en benen, het hoofd, de ogen en oren in aanleg al deels klaar. In principe kan je stellen dat de ontwikkeling in aanleg klaar is. Jouw baby hoeft nu alleen nog maar te groeien in de lengte en aan te komen qua gewicht. Daarnaast zijn alle organen en orgaanstelsels al aanwezig, deze hoeven alleen nog maar verder ontwikkeld en verfijnd te worden.

Na ongeveer twee maanden, als jij 10 weken zwanger bent, loopt de embryonale fase ten einde: vanaf week 11 wordt jouw baby geen embryo meer genoemd, maar foetus.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *