Verschil tussen embryo en foetus

embryo
De termen ‘embryo’ en ‘foetus’ worden dikwijls door elkaar gebruikt, maar het zijn in principe twee verschillende dingen. De embryo is de baby vanaf het moment van bevruchting tot week 10 van de zwangerschap. Vanaf week 11 wordt de baby geen embryo meer genoemd, maar foetus. Maar waar zit hem het verschil nu in?

Embryo of foetus?

Vanaf het begin van jouw zwangerschap krijg je allemaal termen te horen die met zwangerschap te maken hebben. Zeker als het jouw eerste zwangerschap is, kunnen al deze termen nogal overdonderend zijn en zie je al snel door de bomen het bos niet meer. En als je dan ook nog eens op internet gaat zoeken, is het einde al helemaal ver te zoeken. Maar, op internet worden verschillende termen ook verkeerd gebruikt, waaronder de woorden embryo en foetus. Om het probleem voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen, hebben wij voor jou uitgezocht wat nu een embryo is, en wat een foetus is. Makkelijk he? Vanaf nu weet jij ook het verschil en vergis je je nooit meer!

Wat is een embryo

Een embryo is de benaming die aan de baby in jouw buik wordt gegeven vanaf het moment van de bevruchting, tot 8 weken na de bevruchting. Acht weken na de bevruchting ben jij dus 10 weken zwanger. De embryo wordt ook wel ‘vrucht’ genoemd. ‘Vrucht’ is afgeleid van de bevruchting tussen de eicel en de zaadcel.

Er wordt dus gesproken van een embryo als de bevruchting heeft plaatsgevonden, tot het moment dat de baby meer op een echt mens begint te lijken. In feite is aan het eind van de embryonale fase (week 10 van de zwangerschap) jouw baby in aanleg al helemaal ‘af’. De belangrijkste dingen die nu nog moeten gebeuren, zijn het groter en zwaarder worden, en de organen en alle andere functies worden verder verfijnd.

Wat is een foetus

De baby in jouw buik wordt vanaf week 11 van je zwangerschap geen embryo meer genoemd, maar een foetus. Jouw kindje is nu ongeveer 2,5 centimeter lang. Tot het moment van de geboorte blijft jouw kindje nu foetus genoemd worden, en hij zal deze tijd gebruiken om zich te ontwikkelen tot een echt mens. Vooral de longen, het hart, de hersenen en zenuwen, het skelet en de ledematen ontwikkelen zich nu. En natuurlijk ook alle organen worden verder ontwikkeld.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:
Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *