Tips bij borstvoeding

Tips borstvoeding
Borstvoeding kan voor jouw baby en voor jezelf erg plezierig zijn, mits het op de juiste manier gegeven wordt. Wij hebben voor jou een aantal tips op een rij gezet om de borstvoeding nog plezieriger te maken, voor zowel jou als jouw baby.
  • Wanneer je voor voeding of het kolven warme kompressen op je borsten legt, zorgt dit voor een betere doorstroming van de moedermelk. Jouw kindje kan dus beter drinken, of wanneer je gaat kolven stroomt de melk veel sneller in het flesje. Koude kompressen gebruik je vooral na de voeding of na het kolven. Koude kompressen verzachten namelijk de pijn en ook wordt de ontstekingsreactie verminderd.
  • Laat je tepels na het kolven of na de borstvoeding aan de lucht drogen. Pas als ze helemaal droog zijn, doe je je bh weer dicht. Door de tepels aan de lucht te laten drogen, wordt de kans op tepelkloven verminderd.
  • Heb je last van pijnlijke tepels? Dan is het voor jou fijner als je jouw baby elke voeding maar één borst aanbiedt, in plaats van twee. Zo hebben je tepels langer de tijd om te herstellen.
  • Drink gedurende dag veel (minstens twee liter water per dag) en rust veel. Rust en voldoende vocht zorgen ervoor dat de borstvoeding goed op gang wordt gebracht – en gehouden!
  • Alle baby’s kunnen last van krampjes krijgen, of ze nu borstvoeding of flesvoeding krijgen. De oorzaak van krampjes bij baby’s is niet duidelijk, maar men vermoedt dat dit komt door de onrijpheid van de darmen. Mensen zijn geneigd om darmkrampjes bij borstvoedingsbaby’s toe te schrijven aan de eetgewoonten van de moeder, maar dit is tot nu toe nooit wetenschappelijk aangetoond. Heb jij toch het idee dat jouw baby reageert op wat jij eet? Probeer dan bepaalde voedingsstoffen niet meer te eten, en kijk of je baby na twee tot drie dagen minder last heeft van darmkrampjes.
  • In de periode dat jij borstvoeding geeft, mag je geen alcohol drinken. Alcohol kan je zien als een giftige stof, en via jouw bloedbaan komt de alcohol ook in de moedermelk terecht. Op die manier krijgt de baby alcohol ook binnen. Het lichaam van je baby is niet in staat alcohol af te breken zoals dit in het lichaam van volwassenen gebeurt. Wil je toch een glaasje alcohol drinken? Doe dit dan gelijk nadat je borstvoeding hebt gegeven, zodat jouw lichaam daarna een aantal uren de tijd heeft om alcohol uit je lichaam te krijgen, voordat jij de baby weer aanlegt om aan jouw borst te laten drinken.
  • Als je ziek bent, en bijvoorbeeld de griep hebt, verkouden bent en/of hoge koorts hebt, kan je zonder problemen blijven doorgaan met borstvoeding geven. Het kan wel zo zijn dat je door het ziek zijn minder honger en dorst hebt, waardoor de hoeveelheid borstvoeding wat kan teruglopen. Blijf altijd toegeven aan de vraag van je baby, hoe beroerd jij je ook voelt. Probeer daarnaast regelmatig wat te drinken, bijvoorbeeld elk uur een glas drinken, en zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en je op je gemak voelt.
  • Als je ziek bent, ben je geen gevaar voor je baby. Althans, niet via moedermelk. Je baby is net zo lang in contact geweest met de ziekte als jij bent geweest. Juist nu is het beter om door te blijven gaan met het geven van borstvoeding, want moedermelk beschermt de baby tegen infecties. Jouw lichaam maakt antistoffen aan tegen virussen en bacteriën waarmee jij in contact bent geweest. Via de moedermelk komen deze antistoffen automatisch ook bij jouw kindje uit, waardoor jouw baby ook beschermd is tegen deze aandoeningen en ziektes.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *