Te veel borstvoeding

kraamhotel
Dat vrouw te veel moedermelk heeft, komt niet veel voor. Maar soms is het toch mogelijk dat de borsten te veel voeding aan maken. Maar hoe weet je nu of je te veel borstvoeding aanmaakt?

Symptomen

Er zijn een aantal symptomen die er op kunnen wijzen dat je te veel borstvoeding aanmaakt, namelijk:
  • Na het voeden van jouw baby voelen jouw borsten nog steeds onaangenaam vol en gespannen aan. Dit kan ook pijn doen.
  • De baby verslikt zich tijdens het drinken aan jouw borst erg vaak en ook laat jouw kindje regelmatig golfjes melk uit zijn of haar mondje lopen tijdens het drinken.
  • Jouw baby protesteert tegen het teveel aan voeding door tijdens het drinken aan jouw borst te gaan huilen.
Naast bovengenoemde symptomen kan jouw baby gedurende langere tijd een heldergroene ontlasting hebben, en heeft hij vaak last van krampjes. Is dit ook het geval, dan krijgt jouw baby te veel voeding binnen.

Tips bij te veel borstvoeding

Wanneer jij te veel borstvoeding hebt, kan je een aantal dingen doen om de klachten te verminderen. Zo kan je allereerst de baby nog maar één borst per voeding aanbieden (in plaats van uit beide borsten). Jouw kindje mag dan zo lang uit die ene borst drinken als hij of zij zelf wilt. Is je borst zo gespannen dat jouw kindje zich verslikt tijdens het drinken, kan je voordat je jouw kindje aanlegt eerst een klein beetje moedermelk afkolven helpen. Ook een andere voedingshouding kan de kans op verslikking bij de baby verkleinen.

Soms wordt gezegd dat je bij een overvloed aan moedermelk de baby korter kan aanleggen dan je normaal zou doen. Maar dit is erg slecht, want als je dit doet krijgt je baby te weinig achtermelk binnen. De achtermelk zorgt er juist voor dat het maagje langer gevuld blijft, dat er minder krampjes ontstaan en dat jouw kindje niet zo’n honger hebt. Wanneer de baby de achtermelk dus niet binnenkrijgt, zal hij sneller honger hebben en is de kans op krampjes veel groter. Doordat hij honger heeft, zal hij sneller om een volgende voeding vragen, waardoor je de baby weer aanlegt. Hoe vaker jij je baby aanlegt, hoe meer melk jouw borsten gaan aanmaken. Het is dus verstandiger om jouw baby zo lang mogelijk te laten drinken tijdens de borstvoeding, en probeer de tijd tussen de voedingen wat te rekken, al is het maar een paar minuten.

Bij een teveel aan borstvoeding is het beter om niet veelvuldig te gaan kolven. Door het kolven van de moedermelk maak je jouw borsten leeg, maar een lege borst is ook een teken aan jouw lichaam dat er weer nieuwe melk aangemaakt moet worden. Door regelmatig te kolven om de overvloed aan melk weg te krijgen, zorgt er op den duur alleen maar voor dat jouw borsten nog meer melk gaan aanmaken. En dat is iets wat je niet wilt als je teveel borstvoeding hebt.

Als je te veel borstvoeding hebt, is het erg belangrijk om na elke voeding of elke keer dat je gekolfd hebt te controleren of jouw borsten wel leeg genoeg zijn. Als er nog harde plekken in jouw borst zijn achtergebleven, moet je jouw borsten op die plaatsen masseren om de plekken weer zacht te krijgen. Die harde plekken zijn verstopte melkkanalen, doordat er steeds veel melk achterblijft in jouw borst. Tijdens het masseren maak je die verstoppingen weer soepel, waardoor ze kunnen oplossen in je lichaam. Wanneer je verstopte melkkanalen niet behandelt, of niet wegkrijgt, kan je erg pijnlijke borstontstekingen krijgen. Mocht je problemen hebben en blijven houden met harde plekken in jouw borst na de voeding of het kolven? Neem dan contact op met de huisarts of ga eens langs bij een lactatiekundige. Deze personen kunnen je tips geven en eventueel kijken of er op medisch gebied iets aan gedan kan worden.

Wilt je baby erg vaak drinken aan jouw borst omdat hij veel last heeft van darmkrampjes? Geef hem of haar dan de lege borst waar hij de laatste keer een volledige voeding uit heeft gehad. Deze borst bevat namelijk de meeste achtermelk, wat stoffen bevat die darmkrampjes verminderen en tegengaan.

Verslikt jouw baby zich erg vaak tijdens het drinken, doordat er veel melk tegelijk in zijn mondje stroomt tijdens het drinken? Dan kan je tijdens het geven van de borstvoeding op je rug gaan liggen of achterover leunen. De zwaartekracht zorgt er in die houdingen namelijk voor dat er niet te veel melk in één keer uit jouw borst kan stromen tijdens het drinken. De kans op verslikken is dan veel kleiner geworden.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *