Opwarmen van moedermelk

opwarmen van moedermelk
Wil jij ook moedermelk afkolven en deze melk in een flesje aan je baby geven? Dan wil je natuurlijk wel dat alle voedingsstoffen behouden blijven en dat de melk zo vers mogelijk blijft. De beste manier om afgekolfde moedermelk op te warmen, is door middel van au bain-marie. De een na beste manier is de borstvoeding op te warmen in een flessenwarmer. Maar het kan desnoods ook in de magnetron. Wanneer de moedermelk is ingevroren, laat je deze eerst ontdooien. Verwarm het vervolgens op tot de juiste temperatuur is bereikt. Hierbij hoeft het niet altijd om lichaamstemperatuur te gaan, kamertemperatuur kan ook een goede temperatuur zijn. Maar zorg er wel voor dat de opgewarmde moedermelk niet warmer wordt dan 35 graden. Tijdens het opwarmen moet je het flesje een aantal keren schudden, om de warmte zo goed mogelijk te verdelen. Na het opwarmen is het ook belangrijk dat je altijd controleert of de voeding niet te heet is.

Au bain-marie

Je kan afgekolfde moedermelk au bain-Marie opwarmen. Zet de fles in warm water in een pannetje of schaal. Het water mag niet koken en ook niet te heet zijn. De bedoeling van au bain-marie opwarmen is dat het flesje moedermelk in 10 tot 15 minuten de juiste temperatuur heeft.

Flessenwarmer

De flessenwarmer moet het flesje ook in 10 tot 15 minuten op de juiste temperatuur brengen. Aangeraden wordt om de flessenwarmer niet in de hoogste stand te zetten, omdat de melk dan te snel opwarmt. Controleer ook hier voordat je het flesje aan de baby geeft of de melk niet te heet is.

Magnetron

Afgekolfde moedermelk kan ook in de magnetron opgewarmd worden. Maar dit heeft wel een groot nadeel, omdat de melk onregelmatig verwarmd wordt. De temperatuur van de melk kan op sommige plekken té hoog zijn, waardoor belangrijke voedingsstoffen voor je baby verloren gaan. Controleer voor het geven van de fles altijd de temperatuur van de melk. Als deze te heet is, kan je baby zijn mondje en slokdarm verbranden. Wanneer je de moedermelk toch wilt opwarmen in de magnetron, zet de magnetron dan op de laagste stand en warm de fles zo kort mogelijk op. Na het opwarmen moet je de fles nogmaals goed schudden, om de warmte in de fles gelijkmatig te verdelen.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *