Kraamzorg kiezen: waar moet ik op letten?

43872415_m
In het begin van de kraamtijd is het belangrijk dat er goed voor u en uw pasgeboren kindje wordt gezorgd. Goede kraamzorg is daarom erg belangrijk. Iedere vrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg en mag zelf het bureau kiezen die de kraamzorg komt verzorgen. Maar waar moet u op letten bij het kiezen van de kraamzorg en wat voor soorten zorg zijn er?

Een organisatie die bij je past

Het is belangrijk om een kraamzorgbureau te kiezen waar u u prettig bij voelt. Via informatie van de huisarts, verloskundige of bijvoorbeeld deze website kunt u een goed beeld krijgen van hoe het kraamzorg bureau is. Daarnaast kunt u via kraamzorgkiezer.nl ervaringen van andere jonge moeders lezen om een compleet beeld te krijgen van het bureau waar u interesse in heeft. Als u een specifieke voorkeur hebt voor een organisatie met een bepaalde identiteit, is het belangrijk om dit aan te geven bij uw zorgverzekeraar, zodat zij kunnen toelichten welke kraamzorg vergoed wordt.

Verschillende vormen kraamzorg

Tijdens de bevalling zal de verloskundige aangeven wanneer de kraamzorg gebeld kan worden. Dan zal er zo snel mogelijk een kraamverzorgster komen. De kraamverzorgster zal de verloskundige tijdens de bevalling ondersteunen en ervoor zorgen dat alles klaar is om de pasgeboren baby te verzorgen. Na de bevalling neemt de kraamverzorgster het over. Er zijn verschillende soorten vormen van kraamzorg. De ene vorm is uitgebreider dan de andere. Zo kiezen de moeders die veel zorg en steun ontvangen van de naaste omgeving soms voor minder uitgebreide zorg dan de moeders die voor de zorg afhankelijk zijn van de kraamzorg. Moeders die al meerdere kinderen hebben gehad hebben soms ook genoeg aan een minder uitgebreide vorm van kraamzorg. Wij zetten de verschillende soorten voor u op een rijtje zodat u goed kan kiezen welke vorm bij u past. Volledige kraamzorg De meeste moeders kiezen voor deze vorm van kraamzorg. Volledige kraamzorg is de meest uitgebreide en intensieve vorm van kraamzorg. De kraamverzorgster verzorgt u en uw baby ongeveer acht dagen acht uur per dag. De kraamverzorgster geeft adviezen, doet uw huishouden en ontvangt bezoek. Daarnaast houdt ze de baby en de gezondheid daarvan goed in de gaten. Minimale kraamzorg Sommige moeders kiezen voor minimale kraamzorg. Bij deze vorm van kraamzorg komt de kraamverzorgster een aantal dagen twee keer drie uur per dag. Na een aantal dagen verandert dit in een keer drie uur per dag. Tijdens deze bezoeken geeft de kraamverzorgster adviezen over de verzorging en controleert ze de gezondheid van de baby. Daarnaast maakt ze de kraamkamer en sanitair schoon. Beperkte kraamzorg Deze vorm van kraamzorg zit tussen de volledige en de minimale kraamzorg in. De kraamverzorgster komt één keer per dag vijf aaneengesloten uren. Tijdens deze uren verzorgt de kraamverzorgster de baby en doet ze wat licht huishoudelijk werk.

Wat doet de kraamverzorgster?

De eerste zes weken na de bevalling noemen we de kraamtijd. Alleen in de eerste week van de bevalling wordt u bijgestaan door een kraamverzorgster. De kraamverzorgster zorgt ervoor dat uw huishouden bijgehouden wordt en de baby verzorgt wordt. Daarnaast kan zij antwoord geven op al uw vragen en geeft zij adviezen over de verzorging van het kindje. Al voor de geboorte komt zij de verloskundige ondersteunen. Zij zorgt ervoor dat de kruiken klaarliggen en dat het bedje klaar is. Na de bevalling zorgt zij ervoor dat u gewassen wordt en de kraamkamer weer schoon en fris wordt. Veel succes met het kiezen van het juiste bureau!
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:
Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *