Huilbaby’s, wat moet je ermee?

huilbaby
Een huilende baby kan soms ouders nachtenlang uit hun ritme en slaap houden. Baby’s kunnen soms lang huilen door krampjes of bij het doorkomen van de tandjes. Maar een baby die minstens 3 dagen per week meer dan 3,5 dag huilt en daarbij niet te troosten is, noemen we een huilbaby. Een huilbaby is zwaar voor de ouders en daarom geven wij wat tips wat je moet doen bij een huilbaby.

Tips om je baby te kalmeren

Hoewel huilbaby’s gekenmerkt worden door het feit dat ze niet te troosten zijn, zijn er toch wel wat dingen je als ouder kan doen om je baby te kalmeren.
  • Zorg voor ritme en regelmaat want dit geeft rust in de omgeving van de baby.
  • Knuffel je baby vaak.
  • Wieg de baby zachtjes in bed, een stoel of de kinderwagen.
  • Zet zachte muziek op.
  • Reageer je frustraties over het huilen niet af op de baby, want daar wordt het alleen maar erger van.
  • Leg de baby nooit op zijn buik! Dit verhoogt de kans op wiegendood.

Oorzaken van het huilen.

Ongeveer 1 op de 10 baby’s is een huilbaby. Bij 90% van de baby’s kan er geen oorzaak voor het huilen worden vastgesteld en mankeren de baby’s niet. Soms is er een psychische of lichamelijke oorzaak en deze dient dan vastgesteld te worden door een arts.

Lichamelijke oorzaak

Het kan natuurlijk dat je baby allergisch is voor bijvoorbeeld melk. Dat zorgt dan voor veel buikpijn en daardoor gaat de baby huilen. Andere lichamelijke oorzaken kunnen zijn dat de baby zich overstrekt heeft of last heeft van bijvoorbeeld een urineweginfectie. Omdat deze lichamelijke oorzaken een goede aanpak nodig hebben, is het van belang dat er een huisarts ingeschakeld wordt als de baby teveel huilt.

Psychische oorzaak

De omgeving waarin het kindje leeft, heeft een grote invloed op een baby. Als er spanningen zijn in het huis door bijvoorbeeld ruzies, ziekte of misschien een verhuizing dan voelt de baby dat aan. Probeer daarom de omgeving voor de baby zo rustig mogelijk te houden.

Tot slot

Als je baby dan eindelijk slaapt, is het fijn als hij of zij niet gestoord wordt. Daarom is het belangrijk om een rustige omgeving te creëren waarin de baby niet gestoord kan worden door bijvoorbeeld straatgeluiden. Een andere mogelijkheid is het inbakenen van je kindje. Over het inbakeren van een kindje verschijnt binnenkort een artikel.

Bovenal raden wij aan om direct hulp te zoeken bij een arts of het consultatiebureau. Zij hebben protocollen en ervaring om jouw kindje op de juiste manier te helpen. Schakel daarnaast wat hulp in uit je omgeving om bijvoorbeeld een keer op te passen, zodat jij als ouder ook af en toe wat rust kan pakken. Dit zorgt ook weer voor een betere omgeving voor de baby!
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *