Het bewaren van moedermelk

bewaren van moedermelk
Als je borstvoeding afkolft, moet de afgekolfde moedermelk zo snel mogelijk in gesteriliseerde flessen gedaan worden en in de koelkast of vriezer bewaard worden. Doe de fles nooit te vol met moedermelk, zodat de melk in de vriezer nog wat kan uitzetten. Het is helemaal handig om speciale zakjes te gebruiken die bij de borstkolven geleverd worden. Ook kan je in plaats hiervan zakken voor ijsblokjes gebruiken. Vries de zakjes met moedermelk gewoon in, en haal er per voeding de juiste hoeveelheid ‘klontjes’ moedermelk uit de vriezer. Zo hoef je geen volledige fles te ontdooien en verspil je minder moedermelk.

Bewaren van moedermelk

Je kan moedermelk op verschillende manieren bewaren.
  • Colostrum (de eerste moedermelk) kan bij een kamertemperatuur 12 tot 24 uur bewaard blijven.
  • Verse moedermelk is bij kamertemperatuur maximaal 4 uur houdbaar, in de koelkast maximaal 72 uur (3 dagen) en wanneer de verse moedermelk binnen 24 uur wordt ingevroren, is het drie maanden houdbaar.
  • Ontdooide moedermelk is bij kamertemperatuur maximaal 1 uur houdbaar, in de koelkast 24 uur. Deze moedermelk mag niet opnieuw ingevroren worden.
  • Opgewarmde moedermelk moet binnen 1 uur gebruikt worden.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *