F.A.Q.

We hebben voor u de meest gestelde vragen over kraamzorg op een rijtje gezet. Mist u iets? Neem dan gerust contact met ons op.

Kan ik zelf kiezen bij welke organisatie ik kraamzorg wil?

Ja, je kunt zelf de organisatie kiezen waar je kraamzorg van wilt ontvangen. Via Kraamzorgkiezer.nl kun je alle kraamzorgbureaus in Nederland bekijken. Door de beoordelingen van anderen, foto’s en informatie kun je de bureaus vergelijken en kiezen voor het bureau wat het beste bij jou past. Het is verstandig om bij je zorgverzekering te checken of de verzekering een contract heeft met de kraamzorgorganisatie waar jij je bij wilt aanmelden. De meeste kraamzorgorganisaties hebben contracten met alle zorgverzekeraars, maar toch is het verstandig om het te checken.

Wanneer meld je je aan voor kraamzorg?

Aanmelden voor kraamzorg kun je het beste zo snel mogelijk doen als je weet dat je zwanger bent. Voor veel aanstaande moeders is de 12e week van de zwangerschap een mooi moment om de kraamzorg te regelen. Ons advies is om het in ieder geval tussen de 12e en de 16e week van de zwangerschap te gaan regelen. Het is verstandig om bij je zorgverzekeraar even navraag te doen met welke kraamzorgbureaus zij samenwerken. De meeste kraamzorgorganisaties hebben contracten met alle zorgverzekeringen maar het is altijd verstandig om dit te checken. Via de website van kraamzorgkiezer.nl kan je alle kraamzorgorganisaties bekijken en kiezen voor de organisatie die goed bij jou past.

Wat kost kraamzorg?

Kraamzorg en bevallingsassistentie vallen binnen de basisverzekering en dat betekent dat iedereen in Nederland automatisch verzekerd is voor kraamzorg. De meeste kraamzorgorganisaties sturen de factuur voor de kraamzorg naar uw zorgverzekeraar. Naast de basiszorgkosten geldt nog wel een wettelijke eigen bijdrage per uur. Deze bijdrage is in 2016 €4,20 per uur. Afhankelijk van de aanvullende verzekeraar moet je deze betalen. Bij een aanvullende verzekering ben je in sommige gevallen verzekerd voor deze eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt, in het geval dat je niet aanvullend verzekerd bent, vaak na het afsluiten van de kraamperiode verstuurd.

Hoe kan ik me inschrijven voor kraamzorg?

Het inschrijven voor kraamzorg kan via de website van de kraamzorgaanbieder. Vaak kan dit ook wel telefonisch. Hoe de inschrijving vervolgens verloopt, verschilt per kraamzorgaanbieder. Zorg ervoor dat je bij het inschrijven de verzekeringsgegevens en gegevens over je zwangerschap paraat hebt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een kraamzorgbureau?

In Nederland heeft iedere vrouw recht op kraamzorg en mag je zelf het bureau kiezen die deze kraamzorg gaat verlenen. Het eerste waar je op moet letten bij het kiezen van kraamzorg, is dat het bureau wat je op het oog hebt een contract heeft met je zorgverzekeraars. De meeste kraamzorgbureaus hebben contracten met alle zorgverzekeraars maar het is verstandig om dit even te checken. Daarnaast is het fijn om ervaringen van andere kersverse ouders te lezen. Op onze website Kraamzorgkiezer vindt je ervaringen van andere ouders. Bekijk daarnaast ook de websites van de kraamzorgbureaus om meer informatie te verkrijgen.

Wat voor soorten kraamzorg zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten kraamzorg. De ene kraamzorg vorm is uitgebreider dan de andere.

Volledige kraamzorg De meeste moeders kiezen voor volledige kraamzorg: dit is de meest uitgebreide vorm van kraamzorg. Bij volledige kraamzorg ontvang je 6-8 dagen lang 8 uur per dag kraamzorg. De kraamverzorgster geeft advies, doet de huishouding en ontvangt bezoek. Daarnaast houdt ze de baby en de gezondheid daarvan goed in de gaten.

Minimale kraamzorg Bij deze vorm van kraamzorg komt de kraamverzorgster de eerste dagen 2 keer 3 uur per dag en na een aantal dagen 1 keer 3 uur per dag. Ze verzorgt jou en je baby, controleert de gezondheid ervan en geeft adviezen. Daarnaast houdt ze het sanitair, de babykamer en kraamkamer schoon.

Beperkte kraamzorg Deze vorm van kraamzorg is een tussenvorm. De kraamverzorgster komt één keer per dag vijf aaneengesloten uren. Tijdens deze uren verzorgt de kraamverzorgster jou en de baby en doet ze licht huishoudelijk werk.

Meer informatie over het kiezen van de juiste vorm, vindt je in het artikel ‘Kraamzorg kiezen: waar moet ik op letten?

Wanneer bel ik de kraamverzorgende als de bevalling begint?

De verloskundige bepaalt wanneer het tijd is om de kraamverzorgster te bellen. Vaak wordt contact opgenomen via de contactgegevens die je ontvangen hebt van de kraamzorgorganisatie. De kraamverzorgster komt al tijdens de bevalling om de verloskundige te assisteren en om alles klaar te leggen. Na de bevalling blijft zij om alles schoon te maken en de pasgeboren baby aan te kleden.

Ik ga voor een keizersnede naar het ziekenhuis, krijg ik daarna extra kraamzorg?

Als je baby met een keizersnede geboren gaat worden, worden bij de eerste indicatiestelling extra uren kraamzorg berekend. Na de opname vindt er een herindicatie plaats en kan het aantal uren worden aangepast aan de situatie. Bij veel kraamzorgorganisaties kunnen er extra kraamzorguren worden ingekocht. Voor iedere dag die je in het ziekenhuis hebt gelegen, wordt gemiddeld zes uur kraamzorg in mindering gebracht op het aantal kraamzorguren dat was vastgesteld bij de indicatie. De dag van ontslag wordt niet meegerekend als ziekenhuisdag.

Hoe kan ik me inschrijven voor kraamzorg?

Het inschrijven voor kraamzorg gaat via de website van de kraamzorgaanbieder. Hoe de inschrijving vervolgens verloopt, verschilt per kraamzorgaanbieder. Zorg ervoor dat je bij het inschrijven de verzekeringsgegevens en gegevens over je zwangerschap paraat hebt.

Thuisbevalling of bevalling in het ziekenhuis: wat moet ik kiezen?

In Nederland is een thuisbevalling net zo veilig als in het ziekenhuis en dat betekent dat thuis bevallen in Nederland een vaak gekozen bevalling is. Overleg samen met de verloskundige wat het verstandigste en veiligste is voor het kindje. Als de bevalling tussen de 37 en 42 weken plaats vindt en het ziekenhuis op maximaal 30 minuten afstand is, mag je thuis bevallen. Als dit niet het geval is, wordt het vaak een ziekenhuisbevalling. Sommige vrouwen vinden het fijner om in het ziekenhuis te bevallen en kiezen daar bewust voor. Andere vrouwen willen juist graag thuis bevallen. Aan beide bevallingen hangen voor- en nadelen. Meer informatie over de voor- en nadelen, vindt je in het artikel ‘Thuis bevallen of in het ziekenhuis: wat moet ik kiezen?

Hoeveel uur kraamzorg krijg ik?

Sinds 2007 werken alle kraamcentra in Nederland verplicht met het Landelijke Indicatie Protocol Kraamzorg. Aan de hand van een indicatieformulier worden de uren kraamzorg vastgesteld. Deze indicatiestelling vindt plaats op meerdere momenten: tijdens de intake, direct na de bevalling en tijdens de kraamperiode. De huisarts en de verloskundige zijn formeel verantwoordelijk voor de indicatiestelling.

Afhankelijk van het soort voeding wat de baby krijgt, heb je vanuit de basiszorg recht op 49 of 45 uur. De basiszorg van borstvoeding bevat 49 uur en de basiszorg van flesvoeding bevat 45 uur. De uren van de zorg worden verdeeld over de 8 dagen na de geboorte van je kindje. In sommige gevallen kunnen er uren bijkomen of afgaan maar dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Als ik een meerling krijg, heb ik dan recht op extra kraamzorg?

Bij een meerling heb je recht op 65 uur kraamzorg in plaats van de 46 tot 49 uur die je krijgt bij een eenling. Concreet houdt dat in dat je vaak tot twee uur per dag extra zorg mag ontvangen. Ook heb je dan recht om een negende of tiende dag kraamzorg te krijgen. Dit geeft meer tijd om samen met de kraamverzorgster te kijken n aar hoe je structuur kan aanbrengen met twee of meer baby’s in plaats van het veel voorkomende één.

Wat is een kraampakket en hoe kom ik daaraan?

In het kraampakket zitten spullen die je nodig hebt bij de thuisbevalling en de verzorging van de kraamvrouw. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je dit pakket van je zorgverzekeraar. Als je dit pakket niet ontvangt van je verzekeraar, kan je hem ook bij een apotheek kopen of zelf samenstellen. Zorg ervoor dat je het kraampakket in de zevende maand van je zwangerschap in huis hebt. In een kraampakket zitten de volgende voorwerpen:
  • Matrasbeschermer
  • Onderleggers
  • Kraamverbanden
  • Netbroekjes
  • (verband)watten
  • Steriele gaasjes
  • Koortsthermometer
  • Ontsmettingsmiddelen
  • Navelklem

Welke taken heeft een kraamverzorgster?

De belangrijkste taak van een kraamverzorgster is het verzorgen van de moeder en de pasgeboren baby. De kraamverzorgster zorgt ervoor dat jullie, na de verzorging van het kindje door de kraamverzorgster, vol vertrouwen de verzorging kunnen voortzetten. Daarom geeft de kraamverzorgster jullie informatie over de verzorging van het kindje en over bijvoorbeeld borstvoeding. Zo leert de kraamverzorgende de ouder een aantal vaardigheden, zoals het baden van een baby. Daarnaast zorgt de kraamverzorgster dat de je huishouden goed loopt en reinigt ze de badkamer en het toilet. Ze is een gastvrouw voor je visite.

Naast deze taken assisteert ze de verloskundige bij de thuisbevalling. Ze legt vooraf alle spulletjes klaar zodat de bevalling in dat opzicht zonder stress kan verlopen. Daarnaast helpt ze de verloskundige bij de bevalling en zorgt ervoor dat de baby na de geboorte gewassen en aangekleed wordt. Tijdens de bevalling kan ze je helpen met de ademhaling. De kraamverzorgster helpt ook bij de eerste voeding en maakt de kamer weer schoon.