Bijtertjes of baby’s die bijten

bijtende baby
Als je baby ineens bijt, dan kan je hier best even van schrikken. Baby’s bijten vooral omdat hun eerste tandjes doorkomen of om hun emoties te uiten. Ze willen hun tandjes dan in van alles zetten. Het is natuurlijk niet erg als dit in speelgoed is, maar het wordt wel een probleem als je kindje dit bij anderen doet. Dit gedrag kun je natuurlijk niet goedkeuren en je moet hier als ouder ook iets aan doen. Aan de hand van een stappenplan kun je het bijten afleren. Je kindje weet dan dat het verkeerd is en dat het pijn kan doen.

Het is normaal

Elk kindje bijt zijn mama, papa of een ander kindje wel eens. Ook al hoort bijten bij het ontwikkelingsproces van een baby, toch kun je je hier als ouder nog best voor schamen als jouw lieve kindje een leeftijdsgenootje heeft gebeten.

Als de eerste tandjes doorkomen, wil je kindje overal in bijten. Hij of zij kan hier veel last van hebben en bijten is dan het enigste dat helpt. Als hij of zij dit zachtjes doet, is het natuurlijk geen probleem. Echter, sommige kinderen kunnen flink doorbijten. Bijten kan dan een andere oorzaak hebben. Zo kan het ook zijn dat je baby met het bijten zijn of haar frustratie of onvrede uit.

Koop een bijtspeeltje!

Bijt je kindje vooral omdat de tandjes doorkomen? Dan kan het helpen om een bijtspeeltje aan te schaffen, zoals een bijtring of een bijtrand voor langs het bed. Bij doorkomende tandjes staat er veel druk op het tandvlees. Door je kindje op een bijtspeeltje te laten bijten, kan de pijn wat verminderen. Bovendien wordt het tandvlees dan ook gemasseerd. Het bijten op een bijtring, helpt ook goed bij het afleren om andere kindjes te bijten. Je baby weet dan dat hij dit op een bijtspeeltje mag doen. Hij of zij associeert het speeltje dan met bijten.

Ga er niet te streng mee om

Eigenlijk kan je kindje er weinig aan doen, dat hij of zij bijt. Het hoort bij het ontwikkelingsproces. Realiseer je dat je kindje het niet bewust doet. Ga er dus niet te streng mee om. Zo is terugbijten natuurlijk helemaal fout. Je baby krijgt dan de indruk dat het normaal is. Jij, als ouder, doet het immers ook. Het werkt het beste als je kalm blijft en rustig tegen je baby zegt dat bijten niet mag. Kijk je kindje hierbij goed aan.

Plaats je kindje in de box

Vaak stopt je baby niet direct met bijten. Het helpt dan om je baby in de box of andere ruimte te plaatsen. Hier komt hij of zij tot rust. Als je dit doet, dat beseft je kindje dat hij of zij iets verkeerds heeft gedaan en dan in de box moet. Laat je baby niet te lang in de box of op een andere plek zitten. Hier kan je kindje weer gefrustreerd door raken. Doe dit dus maar een paar minuutjes.

Geef een beloning

Heeft deze aanpak geholpen en is je kindje opgehouden met bijten? Laat dan weten dat je trots bent op hem of haar. Dit kun je doen door je kind te belonen. Dit kan natuurlijk met een klein cadeautje, maar het helpt ook al om te zeggen dat het heel goed is dat hij of zij niet meer bijt.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *