Afbouwen van borstvoeding

borstvoeding
Als je graag de borstvoeding van je baby wilt gaan afbouwen, is het handig om eerst onderstaande tips door te lezen voor je daadwerkelijk gaat minderen met het geven van borstvoeding.

Tijd

Probeer de tijd te nemen voor het afbouwen van borstvoeding geven. Zowel jouw baby zal moeten wennen aan het afbouwen van de voedingen, maar jouw borsten moeten hier ook erg aan wennen. Het is beter om elke week of elke twee weken één voeding weg te laten vallen, dan dat je alle voedingen in één enkele week wilt afdoen.

Richtlijn

Schema’s die je kan vinden op het internet met betrekking tot het afbouwen van borstvoeding, geven vaak aan dat je één voeding per week kan minderen. Maar dit is een richtlijn. Je kan ook minder of meer tijd tussen het afbouwen van de verschillende voedingen nemen.

Wees flexibel

Hanteer het afbouwschema waar jij je aan wilt houden niet te strak. Er zijn gewoon momenten in de periode dat je aan het afbouwen bent, dat het afbouwen niet zo soepel gaat. Als jouw baby ziek wordt, is het echt niet erg om een keer twee weken erover te doen voordat je een andere voeding afschaft. Maar ook als jouw borsten nog steeds te vol zitten kan je beter nog even wachten met het afbouwen van nog een voeding, omdat de druk op jouw borsten dan nog groter zal worden. Natuurlijk kan je ook eerder de volgende voeding gaan afbouwen. Bijvoorbeeld omdat jouw baby al volledig gewend is aan het nieuwe voedingsschema, en omdat jouw borsten ook al ‘klaar’ zijn voor de volgende stap in het afbouwschema.

Welke voeding eerst afbouwen?

Wanneer je borstvoeding gaat afbouwen, kan het soms best lastig zijn om te bepalen welke voeding je als eerste laat vallen. Het meest verstandig is om die voeding te laten vervallen waarbij jouw baby het minste lijkt te drinken. Zo is de overgang voor jouw baby ook het kleinst, en zal jouw lichaam ook sneller wennen aan het afbouwen van de voedingen. De meeste vrouwen kiezen ervoor om de voeding laat in de middag of aan het begin van de avond als eerste niet meer te geven, omdat de baby dan het minst lijkt te drinken. Maar dit kan bij jouw baby weer op een ander moment van de dag zijn.

Wissel af

Als je borstvoedingen gaat afbouwen, laat dan nooit twee opeenvolgende voedingen achter elkaar vervallen. Als je normaal 8 voedingen op een dag geeft, kan je beter als eerste voeding 2, 4, 6 en 8 laten vervallen. Vervolgens hou je nog vier voedingen over, waarna je voeding 3 en 7 kan laten vallen. De laatste twee voedingen die overblijven, kan je zelf laten vervallen wat jou het beste uitkomt. Maar kijk ook naar welk voedingsmoment jouw baby nog het meest nodig heeft.

Verdeel de voeding zo evenwichtig mogelijk

Verdeel de borstvoeding zo evenwichtig mogelijk over de dag en nacht. Overdag kan je zo’n drie tot vier uur tussen de voedingen laten, ’s nachts kan wat langer. Mocht je de middagvoeding laten vervallen, kan je de voedingen ervoor en erna wat verschuiven zodat de tijd ertussen iets langer wordt. Maar je kan die voeding ook vervangen door een flesje of door wat anders.

Controleer je borsten

Tijdens het afbouwen van de borstvoeding is het belangrijk jouw borsten regelmatig, meerdere keren per dag, te controleren op harde plekken. Harde plekken in jouw borst kunnen klonten moedermelk zijn. Wanneer deze blijven zitten, kan er een complete blokkade van betreffende borstklieren ontstaan, waardoor de kans op borstontstekingen groter wordt. Als je een harde plek in jouw borst voelt, masseer jouw borst dan zachtjes in de richting van de tepel. Dit kan je bijvoorbeeld doen tijdens het afkolven van de borstvoeding, maar dit hoeft niet. Het masseren doe je om de harde plek weg te masseren en de melkkanalen open te houden.

Voorbeeld voedingsschema

Op internet zijn er diverse voedingsschema’s te vinden die jou kunnen helpen bij het afbouwen van de borstvoeding. Wij hebben voor jou ook zo’n schema opgesteld. Maar je hoeft je hier natuurlijk niet aan te houden. Bouw de borstvoeding zo af dat dit het beste past bij jou en je baby. Ons schema laat zien hoe je borstvoeding kan vervangen door flesvoeding. Maar je kan de flesvoeding ook vervangen voor wat anders, bijvoorbeeld een fruithap.
  • Week 1: Borst – borst – borst – fles – borst
  • Week 2: Borst – fles – borst – fles – borst
  • Week 3: Borst – fles – fles – fles – borst
  • Week 4: Borst – fles – fles – fles – fles
  • Week 5: Fles – fles – fles – fles – fles
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *