9 weken zwanger

9 weken zwanger
Als je 9 weken zwanger bent, wordt de embryo in je buik geen embryo meer genoemd, maar foetus. Dit is erg belangrijk, want het vroegste stadium van je zwangerschap heb je nu achter de rug, en de belangrijkste orgaanstelsels van je kindje zijn nu al ontstaan. Tijdens de foetale fase worden de organen, orgaanstelsels en lichaamsdelen verder ontwikkeld.

Jouw baby

Jouw kindje is nu 2,3 centimeter lang en weegt 3 gram. Het kindje is nu zo groot als een framboos, weegt net zo zwaar als een muntje van 2 eurocent en er beginnen zich al kleine spiertjes te vormen! Met deze spieren kan jouw baby’tje zijn armen en benen bewegen. Ook de organen en zenuwen in het lichaam van je kindje ontwikkelen zich in rap tempo. Ook de geslachtsorganen zijn al aanwezig, maar het is op een echo nog niet te zien of jij in verwachting bent van een zoon of dochter.

Het hart van je kindje heeft nu 4 kamers en de hartkleppen worden deze week ook al gevormd. Vanaf nu kan je het hartje bij de verloskundige of huisarts ook horen kloppen. Maar wees niet bang als het nu nog niet te horen is, het kan zijn dat je kindje zich verstopt heeft in de baarmoeder waardoor het nog niet te horen is. Ook kan hij met zijn rug in de richting van je navel liggen, waardoor het hartje ook minder goed te horen is. Over een paar weken weet je zeker dat je het hartje van je baby kunt horen!

Jij

Jij bent nu 57 tot 63 dagen zwanger, zit in je tweede zwangerschapsmaand en in het eerste trimester van je zwangerschap. Het is heel goed mogelijk dat jij in week 9 van je zwangerschap erg moe bent. Doodop zelfs. Maar dat is niet zo gek, het laten groeien van een baby is behoorlijk vermoeiend. Zelfs als je de hele dag in bed hebt gelegen of op de bank hebt gehangen, voelt het alsof je de marathon hebt gerend. Jouw lichaam is op dit moment druk bezig met het maken van een placenta. Ook je stofwisseling zal sneller gaan en de hormoonlevels in je lichaam stijgen de pan uit. Bovendien zijn je suikerspiegel en bloeddruk lager. Om goed voor jezelf en je baby te zorgen, is het belangrijk om voldoende rust te pakken. Als het kan, slaap dan een paar uurtjes extra. Ook het maken van een heerlijke wandeling of zwemmen in een extra verwarmd zwembad helpen om je vermoeidheid te doen verminderen.

De emotionele flipperkast die veroorzaakt wordt door de zwangerschapshormonen, lijkt deze week een nieuw hoogtepunt bereikt te hebben. Het ene moment ben je vrolijk, terwijl je nog geen seconde daarna flink aan het huilen bent of last hebt van depressieve gevoelens. Je bent natuurlijk in de wolken omdat je eindelijk moeder gaat worden, maar ook gevoelens van onzekerheid zullen de kop op steken. Je zal jezelf gaan afvragen of je er al wel klaar voor bent om moeder te worden en je bent waarschijnlijk bang of jij überhaupt wel een goede moeder kan worden. Je zal vast nog niet aan iedereen verteld hebben dat je zwanger bent, dus je draagt nog steeds een groot geheim met je mee. De zwangerschapssymptomen waar je nu nog last van hebt, zullen over een paar weken gelukkig minder worden!

Tip: Werken tijdens jouw zwangerschap

Er is heel veel aan het veranderen in jouw leven. Je wereld staat op de kop, je lichaam verandert en er groeit een baby in je buik. Bovendien ben je waarschijnlijk in gedachten ook al flink aan het verbouwen om de perfecte babykamer te maken, je moet nog meubels uitzoeken, kleertjes kopen en noem maar op. Maar als je werk hebt, gaat het werk ook gewoon door. Werken tijdens jouw zwangerschap kan best lastig zijn, zeker als je veel last hebt van de nare zwangerschapssymptomen als vermoeidheid en (ochtend)misselijkheid. Jouw werkgever is bij wet verplicht ervoor te zorgen dat je tijdens je hele zwangerschap veilig kunt werken. Jouw gezondheid en die van je ongeboren kindje mogen daarbij niet geschaad worden. Maar dan moet jouw baas wel weten dat je zwanger bent… Deze week is waarschijnlijk een goed moment om naar je werkgever toe te stappen en hem het goede nieuws te vertellen!
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *