6 weken zwanger

6wekenzwanger
Als je 6 weken zwanger bent nemen de zwangerschapshormonen jouw lichaam over. Ook de symptomen die horen bij deze hormonen worden steeds duidelijker (en vervelender). Wist je dat in deze week van je zwangerschap het gezicht van je kindje al wat vorm begint te krijgen?

Jouw baby

Je baby is nu 0,6 centimeter en weegt 1 gram. Hij is zo groot als een sesamzaadje en weegt zo zwaar als een elastiekje. Deze week krijgen de oren, ogen en de neus al vorm!

Het hoofd van jouw kindje maakt de grootste ontwikkeling door in deze week. De ogen, oren, neus, kaak en wangen beginnen vorm te krijgen. Wist je ook dat aan het eind van deze week het hoofd groter is dan de rest van zijn lichaam? De hartslag die vorige week is ontstaan wordt in deze week steeds regelmatiger en het hartje klopt nu zo’n 80 keer per minuut. Elke dag zal de hartslag wat toenemen in frequentie. Ook de longen, nieren en lever zijn nu druk bezig om zich te ontwikkelen.

Jij

Jij bent in de zesde week 36 tot 42 dagen zwanger, zit in je tweede zwangerschapsmaand en in het eerste trimester van je zwangerschap. Van buiten zie je er nog totaal niet zwanger uit, maar je voelt je wel heel erg zwanger. Je zal veel moeten plassen, en je wordt moe van het rennen naar de wc. De reden dat je nu zo veel en zo vaak moet plassen, komt omdat je nieren steeds efficiënter gaan werken om de afvalstoffen te verwijderen. Ook drukt je baarmoeder, die druk aan het groeien is, steeds meer op je blaas. Vanaf deze week is de kans op een blaasontsteking ook groter.

Als je 6 weken zwanger bent, is de kans dat jij last hebt van ochtendmisselijkheid ook erg groot. In sommige gevallen heb je niet alleen last van ochtendmisselijkheid, maar ben je de hele dag misselijk. Ook is je reukvermogen onder invloed van zwangerschapshormonen zo goed geworden als dat van een speurhond. Het is dan ook begrijpelijk dat je bepaalde geuren niet meer kan uitstaan. Maar er zijn nog veel meer zwangerschapssymptomen waar je last van kunt hebben in deze week. Misschien ben jij wel één van de gelukkige vrouwen die bijna (nergens) last van heeft.

Tip: De verloskundige

Wanneer je zwangerschapstest in week 5 positief was, kan je deze week een afspraak gaan maken bij de verloskundige. De verloskundige zal je vertellen hoe het nu verder gaat, en er wordt een afspraak gemaakt voor een kennismakingsgesprek. Dit zal waarschijnlijk tussen de 8e en 10e week zijn.

Breng je huisarts op de hoogte

Ook is het verstandig om nu jouw huisarts in te lichten over je zwangerschap. Als je medicijnen gebruikt, of in de toekomst nodig hebt, kan je huisarts met het voorschrijven van medicatie rekening houden met je zwangerschap. Sommige medicijnen kunnen namelijk schadelijk zijn voor je nog ongeboren baby.

Wil je weten wat je moet doen na de eerste 6 weken van de zwangerschap? Lees dan meer in het artikel ‘9 weken zwanger‘!
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *