5 weken zwanger

5 weken zwanger
Als je niet zwanger zou zijn, zou je aan het begin van deze week weer ongesteld worden. Maar nu je toch echt zwanger bent, zelfs al 5 weken, ben je deze week voor het eerst overtijd. Het is mogelijk datje de eerste zwangerschapssymptomen hebt gemist, maar het uitblijven van je menstruatie wijst er toch op dat je inderdaad zwanger bent. Vanaf deze week kan je ook een zwangerschapstest doen, waardoor jouw zwangerschap ook echt bevestigd is!

Jouw baby

Je baby is nu 3 mm groot en weegt minder dan 1 gram. Hij (of zij) is zo groot als een maanzaadje, is zo licht als een veertje en ziet eruit als een heel klein kikkervisje. De embryo, wat nu jouw kindje is, lijkt op dit moment nog op een zeer klein kikkervisje en heeft al een hoofd, rug en een staart. De staart zal later in je zwangerschap weer verdwijnen, en zal dan onderdeel gaan uitmaken van de rest van het lichaam van je baby. Je kindje ontwikkelt zich nu in een razendsnel tempo. Vanaf deze week gaan het hart en de bloedsomloop functioneren. Ook worden de hersenen en het ruggenmerg aangelegd.

In week 3 van je zwangerschap vond de bevruchting plaats en bestond jouw baby nog uit één enkele cel: de bevruchte eicel. Wist je dat je kindje begin deze week al uit 125.000 cellen bestaat?

Jij

Jij bent nu 29 tot 35 dagen zwanger, zit in je tweede zwangerschapsmaand en in het eerste trimester. Deze week wordt je zwangerschap echt bevestigd: je bent overtijd. Vanaf deze week kan je een zwangerschapstest gaan doen, omdat het zwangerschapshormoon (hCG) in je lichaam nu hoog genoeg is om te meten. Je lichaam is nu echt druk bezig zich aan te passen aan de nieuwe situatie: een zwangerschap.

Het is een geweldig gevoel als de zwangerschapstest positief is, maar er zijn ook wat minder leuke kanten aan deze periode van je zwangerschap. De zwangerschapssymptomen zijn steeds heftiger aan het worden, de stemmingswisselingen worden duidelijker en ook ben je oververmoeid. Je zit op een gigantische roze wolk, maar de onzekerheid kan in week 5 van je zwangerschap ook steeds groter worden. Vragen als ‘zal ik wel een goede moeder zijn’, ‘is het niet te vroeg’ en ‘wanneer gaan we het vertellen’, zullen continu door je hoofd spoken.

Tip: Doe een zwangerschapstest!

Vanaf deze week kan je een zwangerschapstest doen. Wanneer je de zwangerschapstest een week eerder uit zou voeren, kon deze nog onbetrouwbaar zijn, maar vanaf deze week is de test ook echt betrouwbaar!

Lees ook het artikel voor vrouwen die 6 weken zwanger zijn!
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *