4 weken zwanger

zwanger
Aan het eind van week 3, of aan het begin van deze week is de blastocyste, de bal van cellen die is ontstaan vanuit de bevruchte eicel, ingenesteld in je baarmoederwand. In deze belangrijke week van je zwangerschap zal de blastocyste zich opsplitsen. Het ene deel zal de embryo gaan vormen, het tweede deel zal de vruchtzak en een deel van de placenta gaan vormen.

Jouw baby

Je baby is nu in de baarmoeder aangekomen en het klompje cellen heeft zich in het baarmoederslijmvlies ingenesteld. De bal met cellen, de blastocyste, zal zich gaan splitsen in twee verschillende groepen. Het ene klompje cellen zal uitgroeien tot de embryo, het tweede klompje cellen zal de placenta worden. In dit stadium van je zwangerschap bestaat de embryo uit drie lagen. Via de placenta zal je kindje onder andere voedingsstoffen en zuurstof aangevoerd krijgen.

De lagen waaruit de embryo nu bestaat, zullen zich vanaf deze vierde week gaan ontwikkelen tot verschillende onderdelen van jouw baby’s lichaam. De binnenste laag groeit uit tot enkele vitale organen, zoals de lever en de longen. De middelste laag gaat in een later stadium het hart, de botten, de spieren, nieren en geslachtsorganen vormen. De buitenste laag van de embryo zal het haar, de huid, ogen en het zenuwstelsel van je kindje gaan vormen.

Jij

Aan de buitenkant van jouw lichaam is nog niet te zien dat je zwanger bent. Toch is er al van alles gaande in je lichaam. Deze veranderingen in jouw lichaam zorgen ervoor dat je last kan krijgen van de zogenoemde vroege zwangerschapssymptomen. Symptomen als lichte krampjes in je buik, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en stemmingswisselingen zijn allemaal tekenen dat jij echt zwanger bent. Ook je borsten kunnen gevoeliger zijn, soms lijkt het zelfs alsof je borsten al gegroeid zijn.

Tip: Eet gezond!

Zeker nu je zwanger bent is een gezond voedingspatroon van groot belang. Jouw kindje eet namelijk precies hetzelfde als wat jij tot je neemt. Had je voor je zwangerschap al een gezond en gevarieerd voedingspatroon? Dan hoef je niet veel aan je eetgewoonten aan te passen. Vanaf nu zijn een aantal voedingsstoffen extra belangrijk om jouw kindje goed te laten groeien. Het is bijvoorbeeld extra belangrijk om voldoende ijzer en calcium te eten.

Lees ook ‘5 weken zwanger!
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *