32 weken zwanger

32 week zwanger
Jouw baarmoeder begint nu wat aan de kleine kant te worden voor jouw baby. Je kindje is namelijk zo groot geworden, dat de baarmoeder steeds krapper wordt. En, je baby groeit nog steeds verder, dus hij krijgt de komende weken nog minder bewegingsruimte. Jij begint door de grootte van je baarmoeder ook te weinig ruimte in je lichaam te krijgen. De grote baarmoeder drukt nu jouw longen omhoog, waardoor je het benauwd kunt hebben en je steeds vaker naar adem moet happen.

Jouw baby

Je baby is nu 42,4 centimeter en weegt 1702 gram. Jouw kindje krijgt steeds minder ruimte in de baarmoeder. Hij zal vanaf nu steeds vaker met zijn hoofd naar beneden gaan liggen, omdat dit voor hem de fijnste positie is. En ook voor de bevalling is dit ideaal, omdat een bevalling met het hoofdje eerst de voorkeur krijgt. Als hij nog steeds met zijn hoofdje naar boven ligt, dan is dat ook geen probleem. Jouw baby heeft op dit moment nog genoeg tijd en ruimte om in jouw baarmoeder te draaien.

Toch krijgt jouw kindje steeds minder ruimte, omdat jouw prinsje of prinsesje snel blijft groeien. Qua lengte zal hij niet zo heel veel meer groeien, de meeste groei zit hem nu in het gewicht. Wist je dat jouw kindje nog zo’n twee keer zo zwaar wordt voor hij geboren wordt? De gewichtstoename die de baby de komende weken zal hebben, zit hem voornamelijk in vet.

Jij

Jij bent nu 218 tot 224 dagen zwanger, zit in je achtste maand en in het derde trimester van je zwangerschap. Je bent nu 32 weken zwanger en de dag van de bevalling komt steeds dichterbij. Je hebt de laatste dagen steeds meer het gevoel dat je naar lucht moet happen. Dit is ook heel logisch, want jouw baarmoeder neemt nu zo veel ruimte in beslag, dat deze jouw longen omhoog drukt. Maar probeer je hier niet te druk om te maken, jouw kindje kan gewoon ademhalen zonder problemen, want hij krijgt alle zuurstof die hij nodig heeft via jouw placenta.

Vanaf ongeveer week 20 kan je last hebben van Braxton Hicks weeën, ook wel oefenweeën genoemd. Deze oefenweeën worden, nu het einde van de zwangerschap nadert, steeds heftiger en ook komen ze vaker voor. Als dit je tweede of volgende zwangerschap is zullen de oefenweeën heftiger zijn dan bij de eerste zwangerschap. Deze weeën zijn erg vervelend, maar bereiden jouw lichaam (en jouw baby) voor op de bevalling.

Tip: Maak een geboorteplan!

Nu je bevalling steeds dichterbij komt, kan het slim zijn om een geboorteplan op te stellen. In een geboorteplan zet je jouw wensen en verwachtingen voor de bevalling. Zo weten de verloskundige en andere zorgverleners, zoals de kraamzorg, gynaecoloog, verplegend personeel wat jij belangrijk vindt. Als je het geboorteplan samen met jouw partner invult, kennen jullie elkaars verwachtingen. Wanneer je een geboorteplan hebt, is het ook belangrijk om deze met jouw verloskundige te bespreken. Zo is jouw verloskundige er al van op de hoogte voordat de bevalling begint.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *