3 weken zwanger

zwangerschapstest
Hoera, je bent nu 3 weken zwanger! Toch is dit de eerste week dat je daadwerkelijk zwanger bent, omdat in deze week de echte bevruchting plaatsvindt. Aan het eind van deze week vindt de innesteling van de bevruchte eicel plaats in je baarmoederwand.

Jouw baby

Aan het begin van deze week heeft een zaadcel de eicel in jouw lichaam bevrucht. De samensmelting van deze twee cellen wordt met een duur woord de conceptie genoemd. De eicel is in de eileider bevrucht, en zal deze week een lange reis naar de baarmoeder afleggen. Tijdens deze tocht vermenigvuldigt de bevruchte eicel in een razendsnel tempo tot een klein balletje van cellen. Dit balletje wordt de blastocyste genoemd. 6 tot 12 dagen na de bevruchting is de eicel in de baarmoeder aangekomen en zal deze zich innestelen in het baarmoederslijmvlies dat aan de baarmoederwand zit.

De cellen die aan de binnenkant van de blastocyste zitten, zullen in week 4 gaan uitgroeien tot de embryo, de buitenste laag cellen zal de vruchtvliezen en een deel van de placenta gaan vormen.

Jij

Tijdens week 3 van je zwangerschap gebeurt er veel in jouw lichaam. Toch merk jij van deze gebeurtenissen nog helemaal niets. Op het moment van de bevruchting, de reis van de bevruchte eicel naar de baarmoeder en het vormen van de blastocyste merk je helemaal niets.

De innesteling aan het eind van deze week of aan het begin van volgende week kan gepaard gaan met licht bloedverlies. Deze bloeding wordt ook wel de innestelingsbloeding genoemd, maar komt niet zo heel vaak voor. Als jij een innestelingsbloeding hebt, zou je dit mogelijk kunnen verwarren met een normale ongesteldheid, alhoewel er tijdens deze bloeding minder bloedverlies optreedt. Op het moment dat jij een innestelingsbloeding hebt, en je herkent deze als zodanig, dan is dit het eerste zwangerschapssymptoom!

Jouw lichaam is deze week druk bezig om zich klaar te maken voor de zwangerschap. Eén van de belangrijkste gebeurtenissen deze week is dat je hormoonhuishouding gaat veranderen. Later in je zwangerschap zal de hormoonhuishouding de oorzaak zijn van minder leuke zwangerschapssymptomen zoals ochtendmisselijkheid. Deze week zal je daar nog geen (of maar zweer weinig) last van hebben.

Tip: Weet wat je eet!

De bevruchting heeft inmiddels plaatsgevonden, en het is dus erg belangrijk dat je goed op je eten gaat letten. Nu eet je niet meer alleen voor jezelf, je bent ook aan het eten voor je nog ongeboren baby. Alles wat jij eet, krijgt jouw kindje ook binnen. Daarom is het nu nog belangrijker dat je gezonde voeding eet. Ook is het vanaf nu aangeraden om bepaalde voedingsmiddelen niet meer te eten of deze maar beperkt tot je te nemen. Tijdens je zwangerschap mag je bijvoorbeeld geen rauw vlees als filet american eten, en het gebruik van kaneel kan je beter beperken tot een minimum.

Benieuwd wat er in de 4e week van je zwangerschap allemaal komt? Lees het in het artikel ‘4 weken zwanger‘!
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *