27 weken zwanger

zwanger
Dit is alweer de laatste week van het tweede trimester in je zwangerschap. Je hebt dus al twee derde van je zwangerschap gehad en kunt nu echt beginnen met aftellen. Ook deze week zullen zowel jij als je baby in gewicht toenemen.

Jouw baby

Je kindje is nu 36,6 centimeter lang en weegt 875 gram. De rest van je zwangerschap, nu nog ongeveer 13 weken, groeit jouw baby nog steeds in de lengte, maar qua gewicht zal hij nog veel sneller groeien. Hij zal nu nog minimaal vier keer zo zwaar worden, terwijl hij nog 10 tot 15 centimeter groter wordt. Het gewicht dat jouw baby nu nog groeit, zit hem voornamelijk in vetlagen. De vetlagen helpen jouw kindje om hem warm te houden als hij eenmaal geboren is.

Het slaapritme van jouw kindje is ook al ontwikkeld. Als hij wakker is, zijn de ogen van je baby open, zal hij bewegen en is hij druk bezig met duimzuigen. Als je geschud in je buik voelt, zal je kindje waarschijnlijk aan het hikken zijn.

Jij

Jij bent nu 183 tot 189 dagen zwanger, zit in je zesde maand en in het derde trimester van je zwangerschap. Jij zit in week 27 alweer in de laatste week van het tweede trimester. Over ongeveer 13 weken ben jij uitgerekend, dus je kan nu echt beginnen met aftellen. Maar waarschijnlijk ben je al een aantal weken aan het aftellen tot het moment er is dat jij jouw kindje in je armen kan houden.

Je hebt waarschijnlijk behoorlijk last van de zwangerschapskwalen. Eén van de meest vervelende zwangerschapskwaaltjes zijn aambeien. Je bent écht niet de enige die hier last van heeft, een groot deel van de zwangere vrouwen krijgt vroeger of later in haar zwangerschap met aambeien te maken. Deze vervelende, jeukende dingen ontstaan onder een groeiende druk van je baarmoeder en door de verhoogde bloedtoevoer naar je bekken. Verstopping (obstipatie) kan de aambeien verergeren, maar obstipatie kan er ook de oorzaak van zijn.

Tip: Geboortekaartjes

Jouw zwangerschap duurt nog een paar maanden, maar het is altijd fijn als je alvast dingen op orde kan hebben voor de geboorte. Heb je al nagedacht over het geboortekaartje? Wil je het geboortekaartje online bestellen, of wil je deze bijvoorbeeld liever zelf maken?
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *