26 weken zwanger

zwanger
De ogen van je baby gaan in week 26 eindelijk open! Jij zal deze week flink moe zijn en graag een volledige nacht willen slapen. Maar je kan maar niet in slaap vallen…

Jouw baby

Je kindje is nu 35,6 centimeter lang en weegt 760 gram. Al sinds de ogen van je baby ontwikkeld zijn, zijn de oogleden gesloten. Maar in week 26 van je zwangerschap gaan de ogen van je kindje nu langzaam open! Vanaf nu kan jouw baby dus ook zien. De kleur van de ogen is nog niet zichtbaar, en de meeste baby’s worden geboren met blauwe ogen. De definitieve oogkleur van je kindje is pas zichtbaar als je baby 6 maanden oud is.

Jouw kindje is nog steeds erg klein, maar van buiten gezien is hij al helemaal ‘af’. Aan de binnenkant van zijn lichaam gebeurt echter nog elke dag heel veel. De longen en hersenen zijn zich continu aan het ontwikkelen, en dit doen ze tot op het moment van de geboorte. De hersenen zullen zich ook na de geboorte nog elke dag blijven ontwikkelen. Jouw kindje is in de baarmoeder nu druk bezig met het inademen en uitademen van kleine beetjes vruchtwater. Op deze manier traint hij zijn longen. Als je in verwachting bent van een zoontje, zullen zijn testikels (balletjes) nu gaan indalen.

Jij

Jij bent nu 176 tot 182 dagen zwanger, zit in de zesde maand en in het tweede trimester van je zwangerschap. Jouw buik wordt elke week groter en je vermoeidheid groeit net zo hard mee. Door je steeds groter wordende buik kan je minder comfortabel liggen en je zal in bed ook veel meer piekeren omdat jouw leven over een aantal maanden drastisch zal veranderen. Ook je dromen zijn door je zwangerschap veel levendiger geworden en je zal regelmatig je bed uit moeten om naar de wc te gaan. Tevens zijn er nog andere fysieke ongemakken die je uit je slaap kunnen houden, zoals rugpijn of bekkenpijn. Ook die vervelende kramp in je kuiten houdt jou constant wakker. Om ’s nachts goed te kunnen slapen, of in ieder geval de kans daarop te vergroten, is het verstandig om overdag genoeg te bewegen, voldoende frisse lucht te krijgen en vlak voor het slapen gaan moet je ook niet te veel gaan drinken.

Vanaf deze week kan je ook last krijgen van harde buiken. Harde buiken worden veroorzaakt door het samentrekken van je baarmoeder. In principe zijn het oefenweeën, die je voorbereiden op de echte weeën tijdens de bevalling. Hoe verder jouw zwangerschap is gevorderd, hoe vaker je last krijgt van harde buiken en ook zullen ze dan heftiger zijn. Het is trouwens niet zo dat alle zwangere vrouwen last hebben van harde buiken, er zijn ook vrouwen die tijdens hun zwangerschap geen enkele harde buik hebben gehad.

Tip: 3D pret-echo

Wanneer je van plan bent om een 3D pret-echo te doen, kan je dit beter deze week nog doen. Tot week 26 is de baby namelijk nog in één beeld te vangen op het echo apparaat. Je kan kiezen uit twee soorten pret-echo’s: 3D en 4D. De foto’s en eventuele film krijg je mee en zijn een mooi aandenken voor later. Bovendien is het erg leuk om een 3D of 4D pret-echo te maken, want nu kan je al eens goed zien hoe jouw kindje eruit komt te zien!
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *