25 weken zwanger

zwanger
De huid van jouw baby krijgt langzaam een roze kleur, in plaats van dat de huid doorzichtig is. Jij zal met je zwangere buik steeds vaker last krijgen van irritante mensen die jouw buik willen aanraken, zelfs onbekende mensen doen dit!

Jouw baby

Jouw kindje is nu 34,6 centimeter lang en weegt 660 gram. De huid van je kindje is heel erg lang doorzichtig geweest. Maar vanaf deze week komt daar gelukkig verandering in, de huid zal nu langzaam roze kleuren. De kleine bloedvaten, die haarvaten genoemd worden, gaan zich in deze week ontwikkelen en vullen zich met bloed. Het lijfje van je baby krijgt nu steeds meer vet, waardoor het rimpelige huidje steeds gladder wordt. Met 25 weken zwangerschap lijkt jouw kindje al heel erg op een echte baby!

Het baby´tje in jouw buik wordt elke week groter en sterker. Jij voelt hem of haar al meerdere weken bewegen, maar aan de buitenkant van je buik kan je het schoppen nu ook voelen. Dit is ook erg leuk voor jouw partner, omdat deze nu voor de eerste maal echt contact kan hebben met jouw baby. Wist je dat je jouw buik soms zelfs op en neer ziet gaan, als jouw kindje aan het schoppen is?

Het gehoor van je kindje is helemaal af, en de stemmen die hij vaak hoort zal hij herkennen. Een leuke tip is om te proberen of jullie baby reageert op jouw stem of op de stem van zijn of haar vader.

Jij

Jij bent nu 169 tot 175 dagen zwanger, zit in je zesde zwangerschapsmaand en in het tweede trimester. Kan jij ook niet van je buik af blijven? Beweeg je elk moment van de dag met je handen over die zwangere buik van je? De kans is groot dat je dit continu doet. Toch vinden andere mensen jouw buik ook onweerstaanbaar. Steeds meer mensen zullen veranderen in irritante mensen die jouw buik gaan aaien. De mensen die dit doen kunnen familieleden, vrienden of collega’s zijn. Maar ook onbekenden willen graag je buik aanraken. Ben je daar niet van gediend? Zeg het dan gewoon. Het is immers jouw lichaam, en jij bepaalt wie jouw lichaam mag aanraken.

Vanaf week 25 heb je ook een vergrote kans op het krijgen van kramp. De kramp schiet er vooral in als jij lekker in je bed ligt en graag wilt slapen. Vooral de kramp in de kuit is een bekend (en vervelend) verschijnsel tijdens de zwangerschap. De reden voor kuitkramp in de zwangerschap is waarschijnlijk doordat je beenspieren vermoeid zijn door het extra gewicht van het vruchtwater en je baby, dat je elke dag mee draagt. Wanneer je last hebt van kramp in je kuiten, kan je het beste je been strekken en je enkels en tenen richting je scheenbeen trekken.

Tip: Een naam uitkiezen

Eén van de belangrijkste keuzes die je moet maken voor je kindje, is beslissen hoe hij of zij gaat heten. Deze keuze is erg moeilijk, maar ook erg leuk. Misschien heb je zelfs al een naam bedacht, of ben je er juist nog helemaal niet mee bezig. Als je op tijd gaat nadenken over een naam voor je baby, kan je een goede beslissing nemen. Wanneer je weet dat je zwanger bent van een zoon of dochter, hoef je maar één naam te kiezen. Weet je niet welk geslacht je baby heeft, dan moet je twee namen bedenken.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *