24 weken zwanger

zwanger
Jij bent nu 24 weken zwanger en vanaf deze week is je baby levensvatbaar. Wanneer je nu zou bevallen, wat we natuurlijk niet hopen, zullen artsen er vanaf deze week alles aan doen om jouw baby in leven te houden. Maar het is beter om je baby nog zo’n 14 tot 16 weken heerlijk in je buik te houden. Hoewel je kindje nu levensvatbaar is, is de kans op overleven nog zeer klein, en als je kindje het overleeft, is de kans op lichamelijk en/of verstandelijke beperkingen erg groot.

Jouw baby

Je kindje is nu 30 centimeter en weegt 600 gram. De longen van jouw baby zijn in week 24 volop in ontwikkeling. Er vormen zich nu verschillende ‘takken’ van de luchtwegen, waardoor je kindje als hij geboren in staat is om adem te halen. Ook zijn hersenen groeien deze week erg snel, en de smaakpapillen blijven zich ook verder ontwikkelen. Jouw kindje komt nu flink aan in gewicht, maar hij is nog steeds erg mager te noemen.

Volgens een richtlijn die is opgesteld door Nederlandse kinderartsen is jouw kindje met 24 weken zwangerschap levensvatbaar. Mocht jij nu bevallen, dan doen de artsen er alles aan om jouw kindje in leven te houden. De kans is aanwezig dat dit lukt, door de moderne behandeltechnieken en –methoden die de artsen vandaag de dag kennen. Maar het is altijd beter als je kindje nog een paar maanden in jouw baarmoeder blijft wonen, omdat de kans op een gezonde baby dan vele malen groter is.

Jij

Jij bent in de 24e week 162 tot 168 dagen zwanger, zit in je zesde zwangerschapsmaand en in het tweede trimester. Wanneer je op bed gaat liggen, en gaat voelen waar je baarmoeder zit, zal je merken dat de top (bovenkant) van je baarmoeder al tot boven je navel is gekomen! En dat is ook niet zo gek, want jouw baarmoeder heeft nu de grootte van een voetbal. Waar je in week 20 sommige dingen nog met het grootste gemak kon doen, moet je nu veel moeite doen. De kans is namelijk groot dat jouw buik je al flink in de weg gaat zitten. Een voorbeeld van dingen die moeizamer gaan, is het strikken van je veters.

Wist je dat je navel het litteken is dat is achtergebleven toen jouw eigen navelstreng eraf viel? En wist je dat nu jij een kindje in je buik hebt, jouw navel kan veranderen? Als je een diepe navel hebt, kan deze door je baarmoeder naar buiten gedrukt worden. Dit is niet erg en komt bij veel van de zwangerschappen voor. Het kan soms alleen vervelend zijn, omdat de huid van je navel geïrriteerd kan raken door het schuren van je kleding. Als je wel veel last hebt van je navel, kan je dit bespreken met jouw verloskundige. Bij een klein deel van de zwangere vrouwen gaat het dan namelijk om een navelbreuk.

Tip: Ga nu met het vliegtuig

Als jij graag nog een keer samen met je partner op vakantie wilt, dan kan je dit het beste binnen nu en een paar weken doen. Tot 28 weken zwangerschap mag en kan je vaak nog zonder problemen vliegen. Wanneer je gaat vliegen als je 28 weken of langer zwanger bent, kunnen sommige luchtvaartmaatschappijen een zwangerschapsverklaring vragen. Ook zal het voor jezelf dan steeds minder fijn worden om te vliegen. Als je 36 weken of langer zwanger bent, mag je vaak helemaal niet meer vliegen, omdat de kans dan te groot is dat de bevalling hoog in de lucht begint.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *