21 weken zwanger

zwanger
Vanaf deze week kan je baby ook de hik krijgen. Jij kan dit voelen door een soort schokkerige beweging in je buik. Jouw buik blijft nog steeds groeien en je hoopt natuurlijk dat je geen of zo weinig mogelijk zwangerschapsstriemen krijgt door het snelle groeien!

Jouw baby

Jouw baby is nu 26,7 centimeter lang en weegt al 360 gram. Het dag- en nachtritme van jouw baby en jezelf zijn compleet omgedraaid. Wanneer jij aan het bewegen bent, dus overdag, zal je baby in slaap gewiegd worden door jouw bewegingen. Maar als jij rustig op de bank zit of in bed ligt te slapen, dan wordt jouw kindje juist wakker. Als jouw kindje aan het bewegen is, wil je soms dat hij even rustig is. Maar wist je dat hij 12 tot 14 uur per dag slaapt? Dat is ongeveer net zoveel als hij straks doet als hij geboren is.

Als je schokkerige bewegingen in je buik voelt, is de kans groot dat jouw kindje aan het hikken is. Het gehik is erg schattig, maar heeft ook een functie. Door te hikken is jouw baby zijn longen aan het trainen om straks na de geboorte gelijk te kunnen ademen. Jouw kindje wordt nu snel zwaarder, en is druk bezig met de aanmaak van meerdere vetlagen. Deze laagjes vet zullen hem helpen zichzelf warm te houden op het moment dat hij geboren is. Wist je dat jouw baby bij de geboorte ongeveer 10 keer zo zwaar is als nu?

Jij

Jij bent 141 tot 147 dagen zwanger, zit in je vijfde zwangerschapsmaand en in het tweede trimester van je zwangerschap. Doordat je buik nu met de dag groter lijkt te worden, is het logisch als jij je druk maakt om zwangerschapsstriemen, ook wel striae genoemd. Deze striemen komen voor bij de helft van alle zwangere vrouwen, en zien eruit als rode of roze strepen op je buik, borsten, billen, heupen en/of dijen. De strepen ontstaan doordat je sneller groeit dan je huid kan bijhouden. Ook dit is dus een reden om je gewichtstoename te beperken en zo gezond mogelijk te blijven eten. Wanneer je eenmaal striae hebt, kom je daar nooit meer vanaf. Wel zal de striae na je zwangerschap iets gaan vervagen en minder opvallend worden. De kleur is dan zilvergrijs, in plaats van roze of rood.

Door invloed van zwangerschapshormonen groeien jouw nagels sneller dan normaal. Ook je haar zal voller en glanzender zijn dan je gewend bent. De verhoogde bloedcirculatie door je lichaam zorgt er namelijk voor dat er meer voedingsstoffen bij je haar en nagels terecht komen, en die maken daar handig gebruik van.

Tip: De babykamer

Deze week ben je al over de helft van je zwangerschap en de kans is groot dat je nu al weet of je in verwachting bent van een zoon of een dochter (als je dit wilde weten tenminste). Nu je nog voldoende energie hebt (in het derde trimester is je energie vaak ver te zoeken), is het handig om alvast te gaan shoppen voor de baby en babykamer. Er moeten babykleertjes gekocht worden, de babykamer moet geschilderd of behangen worden en er moeten meubels komen om de babykamer in te richten.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *