14 weken zwanger

zwanger
Week 14 is het begin van het tweede trimester in je zwangerschap. Het tweede trimester wordt door veel vrouwen als het leukste trimester beschouwd. Je buik zal nu hard gaan groeien, en je baby krijgt deze week veel haar op z’n hoofd!

Jouw baby

Jouw baby is in week 14 al 8,7 centimeter lang en weegt 43 gram. De baby in jouw buik is nu bijna de hele dag (en nacht) aan het bewegen. De afgelopen twee weken waren zijn bewegingen nog erg schokkerig, maar vanaf week 14 worden zijn bewegingen steeds soepeler en vloeiender. Je kindje heeft nu zelfs al de kracht en coördinatie om vingers en tenen te sturen. Knap he? Impulsen die door de hersenen worden afgegeven zorgen ervoor dat de spieren in zijn gezicht ook worden getraind. Het kan dus zijn dat hij zomaar aan het fronsen is of een grimas trekt.

In week 14 beginnen er haren op het hoofd van je kleine baby te groeien. Ook beginnen de wenkbrauwen te groeien. Wist je dat er nu over zijn hele lichaam haartjes beginnen te groeien? Het is een vachtje van donshaar. Dit vachtje houdt hem in jouw buik lekker warm. Als je kindje over een paar maanden een betere onderhuidse vetlaag heeft ontwikkeld, zullen de haartjes op zijn lichaam er weer af vallen, omdat het laagje vet dan de functie van de donshaartjes overneemt.

Jij

Jij bent nu 92 tot 98 dagen zwanger, zit in je vierde zwangerschapsmaand en in het tweede trimester van je zwangerschap! De meeste zwangere vrouwen vinden het tweede trimester de prachtigste periode van hun zwangerschap. De kans op een miskraam is nu nihil geworden, je bent al gewend aan het idee dat je over een maand of 6 moeder wordt, en ook je omgeving is voor een groot deel op de hoogte van je zwangerschap. De typische zwangerschapskwaaltjes waar je in het eerste trimester zo’n last van had, zijn afgenomen of zelfs helemaal verdwenen en je hebt je energie weer terug. Je buik is nu zichtbaar voor de buitenwereld, maar je buik is nog niet zo groot dat je beperkt wordt in je bewegingen.

Je top van je baarmoeder komt nu boven je schaambeen uit, en de kans is groot dat jij en de omgeving nu echt al een zwanger buikje beginnen te zien. Als je dat nog niet ziet, moet je gewoon nog even een weekje of twee, drie wachten. Dan is jouw buik ook echt zichtbaar!

Tip: Tijd om kraamzorg te regelen

Heb je de termijnecho al gehad? Dan is week 14 de perfecte tijd om de kraamzorg alvast te gaan regelen. Als je nog niet weet bij welk kraambureau je wilt zijn, kan je dit nu gaan onderzoeken. Schrijf je dan ook gelijk in bij het kraamzorgbureau, want dan kunnen zij alvast gaan plannen in welke periode jij waarschijnlijk kraamzorg nodig hebt.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *