13 weken zwanger

13 weken zwanger
Deze week is het einde van het eerste trimester! Een echte mijlpaal dus, ook omdat de kans op een miskraam nu vele malen kleiner is geworden. Je baby is nog steeds druk bezig om te groeien. Ook de zwangerschapskwaaltjes zijn nu heel erg afgenomen of zelfs al helemaal verdwenen.

Jouw baby

Je kindje is nu al 7,4 centimeter en weegt 23 gram. Deze week zal jouw baby ook beginnen met duimzuigen. Tot en met week 12 groeiden alle baby’s even snel, maar vanaf week 13 gaat iedere foetus op zijn eigen tempo verder groeien. Zijn hoofdje is nu nog steeds net zo groot als de rest van zijn lichaam, wanneer de baby geboren wordt is het hoofdje ongeveer een kwart van het lichaam. Het spreekt voor zich dat het lichaam van je baby de komende zes maanden harder zal groeien dan het hoofdje, om de verhoudingen recht te trekken.

De darmen van jouw kindje zaten tot nu toe in een holte in de navelstreng, maar ze groeien deze week naar de buik. Ook de stembanden beginnen zich te ontwikkelen, en op het moment dat jouw kindje geboren wordt, kan hij ze gelijk gaan gebruiken. In de armen en benen van de foetus worden nu botten gevormd, en je baby is al in staat om zijn duim in de mond te stoppen en te gaan duimzuigen. In week 13 worden ook de vingerafdrukken gevormd. Wanneer jij in verwachting bent van een meisje, heeft zij nu al 2 miljoen eicellen in haar eierstokken zitten.

Jij

Jij bent in de 13e week al 85 tot 91 dagen zwanger, zit in je derde zwangerschapsmaand en in (de laatste week van) het eerste trimester. Week 13 is de laatste week van het eerste trimester, en dat is heel goed nieuws! Je hebt niet alleen al 1/3 van je zwangerschap erop zitten, maar de kans op een miskraam is nu ook veel kleiner geworden. Omdat de zwangerschapskwaaltjes in ernst afnemen, zit jij ook weer veel lekkerder in je vel en heb je meer energie. Het gebeurt soms dat je in het tweede trimester nog steeds last hebt van ochtendmisselijkheid, maar dan zijn die klachten wel vaak minder. Je maag is deze week ook tot rust gekomen en je kan weer meer genieten van eten. Maar het veelvuldig naar de wc toe moeten, zal de rest van je zwangerschap blijven. Helaas.

Tip: Vertel het op je werk

Week 13 is een geschikte tijd om op jouw werk te vertellen dat je zwanger bent. Volgens de wet moet je minimaal 3 weken voor je zwangerschapsverlof ingaat aan je baas vertellen dat je zwanger bent. Maar je baas zal het veel fijner vinden als hij het eerder weet, omdat hij dan de tijd heeft om vervanging voor jou te zoeken als jij met verlof bent. Ook kan je het beter nu vertellen, dan dat je baas het van een ander moet horen, of omdat jouw buik al zo groot geworden is, dat het al overduidelijk is dat je zwanger bent. Nog een voordeel waarom je het nu aan je baas zou moeten vertellen, is dat hij nu rekening kan en moet houden met jouw zwangerschap. Zo zal je niet zo zwaar meer mogen tillen en heb je ook recht op aangepast werk als jij het werk door je zwangerschap niet meer naar behoren kunt uitvoeren.
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *