11 weken zwanger

zwanger
Je bent nu alweer elf weken zwanger, en bent waarschijnlijk al aan het idee gewend dat je over een maand of zes een prachtige baby in je armen hebt. Ook al kan je het nog niet voelen, je kindje wordt vanaf week 11 behoorlijk beweeglijk en dartelt heerlijk rond in je baarmoeder. Deze week zal jij je waarschijnlijk ook een stuk beter voelen, omdat het hoogtepunt van de zwangerschapskwaaltjes is bereikt, en deze vanaf nu alleen maar zullen afnemen.

Jouw baby

Je kindje is nu 4,1 centimeter lang en weegt 7 gram. Het hoofd van jouw baby is nog steeds erg zwaar en is nu ongeveer net zo groot als de rest van zijn lichaam. Het hoofd van je kindje begint nu steeds meer op het hoofdje van een echte baby te lijken. De oren hebben bijna hun uiteindelijke vorm, bij de neus worden nu neusgaten gevormd en ook de tong en het gehemelte zijn zich aan het ontwikkelen. Op het hoofdje en op de rest van het lichaam van je baby ontstaan haarzakjes, waar later haren uit gaan groeien. De handen en voeten hebben nu losse vingers en tenen. Snel zullen hier ook nagels op beginnen te groeien. Ondanks dat de zwemvliezen niet meer tussen de vingers en tenen aanwezig zijn, is de foetus nog steeds druk aan het zwemmen in het vruchtwater. Vanaf nu gaat hij steeds meer bewegen. Hij zal gaan starten met schoppen en met het stretchen van zijn lichaam. Jammer genoeg voel jij deze bewegingen nog niet, omdat jouw kindje daar nog te klein voor is.

Jij

Jij bent 71 tot 77 dagen zwanger, zit in je derde zwangerschapsmaand en in het eerste trimester. De zwangerschapskwaaltjes zullen deze week op hun ergst zijn, vanaf week 12 zullen deze langzaam gaan afnemen en zelfs helemaal verdwijnen. Je zal weer meer energie krijgen en ook de misselijkheid zal afnemen. Ook komt je eetlust weer terug. Dat de nare zwangerschapskwaaltjes verdwijnen, maakt het zwanger zijn alleen maar leuker.

Tijdens het eerste trimester kom je vaak maar 1 tot 2,5 kilo aan. Maar nu je eetlust weer terugkomt en je lichaam behoefte heeft aan veel voedingsstoffen, zal je in het volgende trimester veel sneller gaan aankomen. Dit is niet erg en hoort immers bij de zwangerschap. Wel is het natuurlijk belangrijk dat de gewichtstoename veroorzaakt wordt door gezonde en gevarieerde voeding, en niet dat het komt omdat jij enkel leeft op pizza, patat en pannenkoeken. Ook moet je erop letten dat je niet te veel gaat eten, want dat is ook slecht voor jou en je kindje. Je hoeft niet voor twee personen te eten, maar het is best logisch dat je nu wat meer mag eten dan voor je zwangerschap.

Tip: De combinatietest

De combinatietest is een test waarbij kan worden ingeschat hoe groot de kans is dat jouw baby een chromosoomafwijking heeft. De bekendste chromosoomafwijking is het Syndroom van Down. Wanneer de combinatietest uitwijst dat je een verhoogd risico loopt op een kindje met een chromosoomafwijking, kan je ervoor kiezen om vervolgonderzoek te doen (of niet). De combinatietest kan je dus ‘slecht’ nieuws brengen, maar aan de andere kant kan de combinatietest er ook voor zorgen dat je gerustgesteld bent over de gezondheid van je kindje.

Foliumzuur

Aan het eind van week 11 mag je ook stoppen met het slikken van foliumzuur!
Vind je dit een leuk artikel? Deel het met anderen:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *